Az elmúlt két és fél évben most a legalacsonyabb az infláció

2024. február 16. - 11:24 | Belföld

Az infláció két és fél éve most a legalacsonyabb. Januárban négy százalék alá esett. Alcsonyabbak lettek az élelmiszerárak, illetve lassabban nőnek a szolgáltatások árai. Meghatározó volt azonban a lakossági gáz- és villanyárak állami befagyasztása is.

Az elmúlt két és fél évben most a legalacsonyabb az infláció
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az árak 2021 nyara óta még nem emelkedtek olyan lassan, mint januárban. A múlt hónapban még a négy százalékos emelkedést sem érték el. Jelentősen lelassult például az élelmiszerárak emelkedése. Míg egy éve nagyjából az alapár negyedével drágultak a termékek, idén négy százalékkal emelkedett a záruk.

Az infláció visszaesésének oka azonban másból fakad. A lakhatási költségek egyáltalán nem változtak az energiaárak plafonjának köszönhetően. Nem emelték a gáz, a villany és a fűtés árát sem. „Az energiaárakat így nem vették figyelembe a januári inflációnál“ – mondja Marián Kočiš, a Slovenská sporiteľna makroelemzője.

Végre megállt az árnövekedés az éttermekben, kávézókban és pubokban is. Az ok prózai - az infláció annyira kimerítette a pénztárcánkat, hogy korlátoztuk az éttermek és kocsmák látogatását, ezzel lassítva az árnövekedést. Összességében csökkent a fogyasztói kereslet.

(tvnoviny.sk)