Az elnök nem írta alá a rendőrségről szóló törvényt, de az így is hatályba lép

2018. december 17. - 21:33 | Belföld

Andrej Kiska államfő másodszor sem írta alá a rendőrségről szóló törvénymódosítást, melyet korábban megvétózott. Erről az elnöki hivatal sajtóosztálya tájékoztatott hétfőn. A törvény az aláírása nélkül is hatályba lép, így 2019 februárjától már az új szabályok szerint választanak rendőrfőnököt.

Az elnök nem írta alá a rendőrségről szóló törvényt, de az így is hatályba lép
Fotó: Cséfalvay Á. András

A parlamenti képviselők csütörtökön 80 szavazattal ismét elfogadták a rendőrségről szóló törvénymódosítást, melyet a Belügyminisztérium dolgozott ki. Andrej Kiska államfő kifogásait elutasították. Az elnök szerdán megvétózta a törvényt, és visszautalta a parlamentnek újratárgyalásra. Kiska szerint a rendőrségről szóló törvény nem nyújt rendszerszintű megoldást a rendőrség aktuális problémáira. Ezen kívül úgy véli, hogy a módosítás nem garantálja a rendőrségi felügyelet függetlenségét sem, mivel az a rendőrség különleges részlege marad.

Az új szabályok értelmében az országos rendőrfőkapitányt továbbra is a belügyminiszter fogja kinevezni. Figyelembe kell vennie ugyanakkor a pozícióra kiírt álláspályázat eredményét, valamint a parlament védelmi bizottságának ajánlását is. Az új rendőrfőkapitány tehát csak olyan személy lehet majd, akit a héttagú pályázatelbíráló bizottság, a védelmi bizottság és a belügyminiszter is alkalmasnak talál a pozícióra.

A változtatások a rendőrséget felügyelő szervet is érintik. A törvénymódosítás értelmében létrehozzák a Felügyeleti Szolgálati Hivatalt, melynek feladata a fegyveres biztonsági erők tagjai által elkövetett bűncselekmények leleplezése és kivizsgálása lesz, illetve ellenőrizni fogja a rendőrségi eljárások törvényességét is. A hivatal vezetője a kormánynak fog felelni, és a kormány is fogja kinevezni őt a belügyminiszter javaslata alapján. Erre a pozícióra is álláspályázatot hirdetnek, a legmegfelelőbb jelöltet ugyancsak egy héttagú pályázatelbíráló bizottság fogja kiválasztani. Kinevezése a védelmi bizottság ajánlásától is függeni fog.

TASR