Az elnök öt egyetem rektorát nevezte ki

2022. november 14. - 22:13 | Belföld

Zuzana Čaputová elnök szerint a rektoroknak jelentős szerepük van abban, "hogy a fiatal generáció világosan és magától értetődően tudja és érezze, mi a tisztességes és mi a helyes". Čaputová hétfőn öt egyetem rektorát nevezte ki.

Az elnök öt egyetem rektorát nevezte ki
TASR-felvétel

Peter Plavčan volt oktatási, tudományos, kutatási és sportminiszter vezeti majd a diószegi Danubius Egyetemet. A pozsonyi Comenius Egyetemet Marek Števček, a pozsonyi Képzőművészeti Akadémiát pedig Bohunka Koklesová fogja vezetni. Vladimír Hiadlovský a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem rektora lesz. Abrahám Samuel vezeti majd a pozsonyi Nemzetközi Liberális Tanulmányok Iskoláját, a kinevezésre távollétében került sor.

Peter Plavčan (SNS) volt oktatásügyi minisztert korábban azért váltották le, mert az általa szétosztott uniós támogatásokból a Smerhez, az SNS-hez, a Hídhoz és a Bonapartehoz közeli cégek is kaphattak. A tárca szerint Plavčan vezetése alatt összesen csaknem 300 millió eurót osztott szét különböző cégek közt.

Az elnök szerint nagyobb eséllyel kezelhetjük a jelenlegi akadályokat és problémákat, amelyben az egyetemek jól működő ökoszisztémát alkotnak, a közéleti vita élő részévé válnak, a szakértelem és az etikai normák mércéjévé válnak. „Bizalmat kaptak, de egyben nagy felelősség is a fiatalok következő generációjának kialakításában. Hallgassuk meg őket és kommunikáljunk velük. Úgy gondolom, hogy az átláthatóság és a demokratikus folyamatok erősödése az egyetemeken hazánk működésében és irányvonalában is érezhető lesz” – tette hozzá.

(pravda.sk)