Az elnök üdvözli Mistrík döntését, ő is Čaputovára szavaz

Andrej Kiska államfő Zuzana Čaputovát fogja támogatni a márciusi köztársaságielnök-választáson - közölte hivatalos állásfoglalásában a köztársasági elnök, miután Robert Mistrík elnökjelölt kedden bejelentette: visszalép Zuzana Čaputová javára.

Az elnök üdvözli Mistrík döntését, ő is Čaputovára szavaz
Andrej Kiska (Fotó: TASR-illusztráció)

„Nagyra értékelem Mistrík úr hozzáállását. Egy komoly döntést hozott, és visszalépett Zuzana Čaputová javára, aki ezáltal egyértelmű befutóvá vált” – jelentette ki az államfő. Mint elmondta: Mistrík betartotta a szavát és felelősségteljesen járt el.

Kiska az elnökválasztási kampány elejétől kezdve meg volt róla győződve, hogy „a tisztességes és igazságos Szlovákiát támogató szavazatoknak” egy erős jelöltet kell támogatniuk.

„Én Zuzana Čaputovát támogatom. Jó államfő lesz belőle”

– állapította meg Kiska.

Mistrík kedden jelentette be, hogy - Čaputová javára - visszavonja az indulását az államfőválasztáson. Azt mondta, hogy nehéz döntést hozott, de felelősségteljesen járt el. Azokból az információkból indult ki, amelyek szerint Čaputová előnyre tett szert vele szemben. Hozzátette: Szlovákia érdekeit helyezi előtérbe a saját érdekeivel szemben, és bízik benne, hogy a döntésével hozzájárul az ország megváltoztatásához. Čaputová megköszönte neki ezt a lépését.

(TASR)