Az elnöki palota után a szlovák parlament is kifejezte együttérzését a fehérorosz tüntetőkkel

2020. augusztus 19. - 12:47 | Belföld

Fehér-piros színű megvilágítást kapott kedd este a pozsonyi vár. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint azáltal, hogy a várat jelképesen Fehéroroszország történelmi zászlajának színeivel világították meg, közösséget vállaltak a fehérorosz néppel

Az elnöki palota után a szlovák parlament is kifejezte együttérzését a fehérorosz tüntetőkkel
Fotó: TASR

"Ezzel a szimbolikus gesztussal vállalunk közösséget a fehérorosz néppel, amely fellázadt Aljakszandr Lukasenka diktátor ellen, aki botrányos módon megsértett minden emberi jogot" – állapította meg Kollár.

A házelnök szerint Szlovákia ezzel a gesztussal azt fejezi ki, hogy együttérez minden fehérorosszal, aki a szabadságért, a demokráciáért, valamint az állampolgári és emberi jogokért küzd. "Meggyőződésem, hogy az üzenetünk és a támogatásunk eljut a bátor tüntetőkhöz" – fűzte hozzá Kollár, aki hiszi, hogy új fejezet nyílik Fehéroroszország történetében.

Milan Laurenčík (SaS), a parlament alelnöke szerint Fehéroroszország nincs olyan messze, hogy mindegy legyen számunkra, mi történik ott. Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament másik alelnöke hozzáfűzte: megmutatjuk, hogy "az egész nyugati világ a szabadság és a demokrácia oldalán áll", Szlovákia pedig a szabad állampolgárokat támogatja.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az augusztus 9-ei választásokon a hivatalos eredmények szerint a voksok 80,1 százalékát szerezte meg, legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,12 százalékot szerzett. Cihanouszkaja és a többi jelölt nem hajlandó elismerni a választás eredményét, tisztességtelennek nevezték azt.

Az országban tüntetések kezdődtek, amelyek ellen keményen felléptek a fehérorosz biztonsági erők. Több száz tüntető és rendőr megsérült, több mint 6000 személyt őrizetbe vettek.

(TASR)