Az elnöki vétó megtörése után megint egymásnak ugrott Matovič és Sulík, Heger próbálja békíteni a feleket

2022. június 23. - 08:22 | Belföld

A miniszterelnök próbálja menteni a menthetőt.

Az elnöki vétó megtörése után megint egymásnak ugrott Matovič és Sulík, Heger próbálja békíteni a feleket
Igor Matovič és Richard Sulík (Fotó: TASR)

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök felszólította Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminisztert és Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi minisztert, hogy mérsékeljék megnyilvánulásaikat, és a feszültség fokozása helyett találják meg az egymáshoz vezető utat, ahogy azt a múltban többször is megtették.

Ľubica Janíková, a miniszterelnök szóvivője szerint Heger nem tartja korrektnek, hogy az Sas rögtön a szavazás után támadásba lendült az OĽaNO ellen. „Ennek fényében kell figyelembe venni Igor Matovič pénzügyminiszter reakcióját is. Ebben a pillanatban a vita arról, hogy ki kivel szavazott, helytelen személyes támadásokba ment át” – áll a miniszterelnök állásfoglalásában.

Heger nem azonosul a kommunikáció ilyen formájával, és annak enyhítésére szólított fel.

A koalíción belüli feszültség azt követően éleződött ki újra, hogy szerdán a parlament megtörte Zuzana Čaputová köztársasági elnök vétóját a Matovičtól származó inflációellenes csomaggal kapcsolatban. Az SaS és a pénzügyminiszter ezt követően egymást gyanúsítgatta azzal, hogy az ellenzékkel, illetve a fasisztákkal működtek együtt.

Az SaS újfent kijelentette, hogy nem vesz részt a koalíciós üléseken, Matovič pedig azzal gyanúsítja Sulíkékat, hogy csak okot keresnek az előrehozott választásokra. Az OĽaNO felszólította az SaS-t, hogy fejezze be a kormány szétverését és legyen konstruktív partner. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök ugyancsak a helyzet enyhítésére szólított fel.


TASR/para