Az elnöki vétó megtörését javasolja a parlament médiabizottsága

2019. május 9. - 14:23 | Belföld

A parlament médiabizottsága csütörtökön újbóli elfogadásra javasolta az állami szimbólumok védelméről szóló törvényt. Ezzel az elnöki vétó megtörését javasolja, miután Andrej Kiska újratárgyalásra visszaküldte a törvényt a parlamentbe.

A bizottság egyúttal megszavazta azt is, hogy a parlament gyorsított eljárásban tárgyalja a Híd törvénymódosító javaslatát, amely a más államok himnuszának lejátszására és éneklésére vonatkozó vitatott rendelkezést módosítja.

„A bizottság megtörte az elnöki vétót, feltételezem, hogy a parlament is ezt fogja tenni. Ezután gyorsított eljárásban elfogadjuk a Híd által beterjesztett módosítást” - nyilatkozta a TASR-nek Dušan Jarjabek (Smer-SD), a médiabizottság elnöke. Jarjabek bízik benne, hogy ezzel rendeződik a helyzet, és úgy véli, az alapprobléma már meg is oldódott Miroslav Šatan bejelentésével. A szlovák jégkorongválogatott főmenedzsere szerdán (május 8.) bejelentette, hogy olyan mezben fognak játszani a pénteken (május 10.) kezdődő jégkorong-világbajnokságon, amelyen a klasszikus szlovák címer látható.

Az állami szimbólumokról szóló törvény módosításának részleteit a bizottságban Pfundtner Edit (Híd) igazságügyi államtitkár ismertette a bizottságban. Hangsúlyozta, a módosítás célja a szólásszabadság, mint az egyik alapjog védelme.

„Célunk, hogy pontosítsuk a más államok himnuszának lejátszására és éneklésére vonatkozó törvényi rendelkezést és ezzel megszüntessük a törvényértelmezési problémákat. Emellett módosul annak meghatározása is, hogy mely előírások megszegése miatt szabhat ki bírságot az illetékes járási hivatal” - mondta Pfundtner a módosítási javaslatról, amelynek előterjesztői a Híd képviselői, Bastrnák Tibor, Balódi László, Jakab Elemér, Sárközy Irén és Vörös Péter.

A Híd már korábban bejelentette, hogy nem szavazza meg az elnöki vétó megtörését. Ha parlament ismételten elfogadja az SNS által beterjesztett szimbólumtörvényt, a párt képviselői gyorsított eljárásban akarják módosíttatni, hogy ne sérüljön a jogi és magánszemélyek más országok himnuszának lejátszásához vagy énekléséhez fűződő joga.


(TASR)