Az elnökjelöltek ennyit költhetnek legfeljebb a kampányra

2019. január 11. - 20:49 | Belföld

Az államfőjelöltek legfeljebb félmillió eurót költhetnek az elnöki kampányra, ebbe az összegbe beleszámítódik az általános forgalmi adó is.

A költségkeret mindkét fordulóra vonatkozik. A kampányra fordított pénzösszegeket a jelölteknek egy transzparens számlán kell vezetniük. A kampány január 10-én kezdődött, a Törvénytárban ezen a napon tették közzé a választások kihirdetéséről szóló határozatot. A választások napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe. Az elnökválasztásra március 16-án, szombaton kerül sor, a második forduló március 30-án esedékes.

A költségkeretet a választási kampányról szóló törvény határozza meg. Ebbe azok a promóciós kiadások is beleszámítódnak, melyeket a jelölt a választások napjának kihirdetése előtti 180 napban fizetett ki.

Az államfőjelölt a kampányával összefüggésben adományokat és ingyenes szolgáltatásokat is elfogadhat, de csak olyan személytől, aki állandó lakhellyel rendelkezik Szlovákia területén, vagy olyan cégtől, amelynek Szlovákiában van a székhelye, illetve olyan politikai párttól, amelyet Szlovákiában jegyeztek be.

A választási kampányra fordított pénzösszegeket a jelöltnek egy külön erre a célra szánt bankszámlán kell vezetnie. Erre a számlára legkésőbb a választások napja előtt 48 órával lehet pénzt utalni. „A külön erre a célra szánt bankszámlán szereplő adatokat, illetve a tranzakciók áttekintését ingyenesen, állandó jelleggel hozzáférhetővé kell tenni harmadik személyek számára” – fogalmaz a törvény.

A harmadik fél pozíciójában politikai párt is folytathat az elnökválasztással kapcsolatos választási kampányt.


(TASR)