Az első nagyobb konfliktusban Heger áll nyerésre, de Matovičra mindig lehet számítani, ha bosszúállásról van szó

2021. május 10. - 11:09 | Belföld

Körvonalazódik az első nagyobb konfliktus Eduard Heger miniszterelnök, és az OĽaNO vezetője, a pénzügyminiszter Igor Matovič között.

Az első nagyobb konfliktusban Heger áll nyerésre, de Matovičra mindig lehet számítani, ha bosszúállásról van szó
Fotó: TASR

Már ezen a héten eldőlhet, hogy Mária Kolíková igazságügyi miniszter folytathatja-e a munkáját. Hétfőn az ellenzék megpróbálja őt leváltani a parlamentben, de ennél rosszabb számára az, hogy szerinte Matovič is megpróbálja elmozdítani őt a pozíciójából. Hegernek választania kell, hogy kiáll-e a kormányának tagja mellett, vagy teljesíti a pártbeli főnöke követelését. Mindenesetre a Heger-kormány hétfői online tanácskozása során kiállt Kolíková mellett és kinyilvánították, hogy nem értenek egyet az ellene benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítvánnyal.

Az ellenzék három ügyet hányt Kolíková szemére - féltestvérének elítélése egy családi vállalkozásukkal kapcsolatos sikkasztási ügy miatt, bátyja cégének üzleti kapcsolatai a közszolgálati RTVS-el, illetve az Igazságügyi Minisztérium épületének bérbeadása 2018-ban. Kolíková már mindhárom kérdést elmagyarázta a koalícióban, de úgy tűnik, nem győzte meg az OĽaNO néhány képviselőjét. Ez utóbbiak felszólították Heger kormányfőt, hogy fontolja meg, mit legyen a kormányának miniszterével, és néhányan a menesztését javasolják.

Kolíkovának vasárnap kellett találkoznia Hegerrel. A szaktárca irányítója nem rejti véka alá, hogy Matovič a távozását szorgalmazza.

Több találkozónk is volt és átadtam neki az összes iratot, járt a minisztériumunkban is, három órán át lapozgatta a dokumentumokat, magyarázza a Za ľudí minisztere. Matovičot főleg az igazságügyi minisztérium által bérelt épület körüli helyzet érdekli, amit még három éve, Gál Gábor minisztersége alatt intézett a tárca, ahol Kolíková korábban államtitkárként dolgozott.

A miniszter úgy véli, esetleges menesztése összefügg azzal, hogy ő kiáll a vizsgálati fogság jelenlegi gyakorlata mellett, amit viszont nem felel meg a koalíciós parnerének, a Sme rodinának, valamint az ellenzéki Smernek sem.

Richard Sulík, a szintén koalíciós SaS vezetője úgy véli, az igazságügyi miniszter miatti helyzet újabb kormányválságot idézhet elő. A Markíza Na telo című műsorában a gazdasági miniszter kiállt Kolíková mellett. „A miniszter leváltása esetén a Za ľudí kilépne a koalícióból“– mondta. Ezért Sulík úgy gondolja, hogy a parlament hétfői rendkívüli ülésen semmi sem fog történni.

Kolíková "ügyei"

1. Az igazságügyi minisztérium épületének bérlése

A tárca átköltözött abba az épületbe, amelyet Kolíková testvérének üzleti partneréhez tartozó cégtől bérel. A miniszter azzal védekezik, hogy az erről szóló szerződést hónapokkal azután írták alá, hogy ő 2018-ban távozott a tárcától. Gál Gábor miniszter a legolcsóbb ajánlatot választotta ki, aki ezt megerősítette. Kolíková azt is megjegyezte, hogy Gállal feszült volt a viszonya, és ezért is távozott az államtitkári pozíciójából.

2. Kolíková féltestvérének sikkasztási ügye

A Smer arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszter társtulajdonos volt abban a cégben, ahol a féltestvérét a társaság ügyvezetőként 15 ezer eurónyi sikkasztás miatt elítéltek. Kolíková azt mondja, nem tudott erről az ügyről, és sajnálja a történteket. A kárt megtérítették, és tettest felelősségre vonták.

3. Kolíková bátyja cégének üzleti ügyei az RTVS-el

A miniszter bátyjának cége, az Elektronika nevű társaság milliós szerződései, amelyeket az RTVS-szel és a Nová scéna színházzal kötött. Kolíková korábban az Elektronika társaság elnökségi tagja volt. A miniszter és az RTVS is azt állítja, hogy Kolíkovának semmilyen ráhatása nem volt erre az üzleti viszonyra.

(Cas/para)