Az első szlovákiai beoltottak hamarosan gondban lehetnek az osztrák határon

2021. augusztus 30. - 08:48 | Belföld

Némely országok csak 9 hónapig ismerik el a Covid-pass, azaz az oltási igazolvány hatályát. Köztük van Ausztria és Olaszország is - figyelmeztetett híradójában a Markíza.

Az első szlovákiai beoltottak hamarosan gondban lehetnek az osztrák határon
Illusztráció

Akik pedig idén januárban kapták meg az oltásaikat, azok számára hamarosan lejár ez a határidő. Azoknak a szlovákiai ingázóknak, akik Ausztriában élnek vagy ingáznak munkaügyben, esetleg csupán más célból keresztülhaladnak rajta, tudatosítaniuk kell, hogy miután lejár a Covid-passuk érvényessége, szükségük lesz negatív koronavírustesztre a határátlépéshez, de például ahhoz is, hogy megálljanak egy vendéglőben.

Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár közölte, hogy Ausztria és Olaszország mellett, ahol 9 hónapig ismerik el a Covid-pass érvényességét, Svájc és Dánia 12 hónapig, éppen ezért arra számít, hogy hamarosan téma lesz ez egész Európában, mivel mindenhol a tavalyi év végén, illetve az idei elején kezdték meg az oltások beadását, első körben jórészt az egészségügyi dolgozóknak.

Peter Sabaka infektológus ennek kapcsán elárulta, hogy a kilenc hónapos határidőt óvatosságból vezették be némely országok, mivel az ellenanyagszint addigra csökkenhet a vérünkben, hozzátette viszont, hogy a viszonylag kevés idő eltelte miatt ennek tudományos megalapozottsága még nem épp sziklaszilárd. Az oltások hatékonysága kapcsán egyelőre csak egy évre vonatkozó találgatások vannak, bizonyos szakemberek szerint viszont a csökkentett immunitásban szenvedő személyek esetében szükség volna harmadik oltásra. A harmadik oltás Szlovákiában is téma, ami lényegében megoldhatná azok problémáját, akik esetében ez a kilenc hónapos határidő lejár.

(Tvnoviny.sk)