Az első világháború történéseit boncolgatták a diákok Nagymegyeren

A nagymegyeri Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola nemrégiben történelmi napot tartott, mely keretén belül az első világháború időszakát taglalták.

Az első világháború történéseit boncolgatták a diákok Nagymegyeren
Fotók: Darnai Bálint- További felvételekért kattints!

A történelmi nap első ízben tavaly került megszervezésre, s az akkori nagy sikerét látva a szervezők úgy döntöttek, idén is sort kerítenek rá. Az előző évhez hasonlóan az iskola mindhárom kihelyezettségének diákjai részt vettek az eseményen, így egyaránt képviseltette magát a nagymegyeri, a hidaskürti és a bátorkeszi részleg.

A tavalyi történelmi nap a második, míg az idei az első világháború köré fonódott. Mindhárom intézményből két csapat állt ki a többiek elé, s adta elő prezentációját. A tanulóknak különféle témaköröket osztottak ki, melyek kidolgozásában szabad kezet kaptak. Felkészítő tanáraik természetesen ellátták őket tanácsokkal, s szükség esetén segítséget nyújtottak. Szó esett többek közt az első világháború fegyvereiről, csatáiról, a Romanov család életéről, Leninről, a bolsevik forradalomról. A zsűrinek, melynek tagjai Kolek János, Lábsky Huszár Kata, Babinda Ildikó, Balódi István és Darnai Bálint voltak, nehéz dolga volt, hiszen nagyszerű előadásokat láthattak. Hosszas töprengés után megszületett a végeredmény.

Az első helyen Ferenczi Viktória és Ollári Bianka végzett, a második Horváth Norbert lett, a harmadik helyezést pedig Csákvári Denis és Lukács István érdemelte ki.

A főszervezőtől, Darnai Bálinttól megtudtuk, hogy mivel nagyon szoros volt a verseny, a vezetőség úgy döntött, minden résztvevőt azonos díjjal, ajándékkal illet.

„A történelem az iskolákban sajnos csak heti egy óraszámban van jelen, így szinte lehetetlen elmerülni egy-egy témakörben. Ez a verseny lehetőséget ad az érdeklődő diákoknak, hogy alaposan megvizsgálják az adott témákat” – fűzte hozzá Darnai Bálint.

SzC