Az EMA szerint a koronavírus továbbra is globális egészségügyi fenyegetést jelent

2023. május 9. - 07:10 | Külföld

A koronavírus továbbra is globális egészségügyi fenyegetést jelent, és az új vírusváltozatok megjelenésének kockázata miatt nem szabad tétlennek maradni - jelentette ki Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) főigazgatója hétfőn.

Az EMA szerint a koronavírus továbbra is globális egészségügyi fenyegetést jelent
Fotó: TASR

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű hivatal főigazgatója azzal összefüggésben tett közzé nyilatkozatot, hogy pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette: a továbbiakban a koronavírus-járványt nem tekinti nemzetközi egészségügyi kockázatnak, ezzel feloldotta a több mint három éve, 2020. január 30-án elrendelt legmagasabb készültségi szintet.

Emer Cooke felhívta a figyelmet arra, hogy a világjárvány alatt terjedő hamis információk aláásták az Európai Gyógyszerügynökségbe és tudományos szakértelmébe vetett bizalmat, milliók életét sodorva veszélybe ezzel. Kijelentette: a tudomány hozott áttörést a koronavírus elleni küzdelemben a vakcinák tömeges alkalmazása által, a tudomány szabadította meg az embereket a korlátozásoktól, és a tudósok szolgáltattak megbízható, tényszerű információkat a járványról.

Közölte: az elmúlt három év próbára tette a szabályozási rendszereket, de a járvány végéhez közeledve azok erősebbé, összehangoltabbá váltak mind uniós, mind nemzetközi szinten. A világjárvány elhatalmasodásával világossá vált, hogy a társadalmak nem állnak készen egy ilyen léptékű válságra. Ez is mutatja, hogy az esetlegesen megjelenő újabb egészségügyi kihívásokra készülve nem szabad megfeledkezni a most befejeződött egészségügyi vészhelyzet mértékéről - figyelmeztetett. Le kell vonni a koronavírus-világjárvány tanulságait, és fel kell használni azokat az esetleges jövőbeni közegészségügyi vészhelyzetekre való jobb felkészülés érdekében - mondta.

Az EMA továbbra is teljesen elkötelezett amellett, hogy támogassa az Európai Unió válaszát a koronavírus-járvány jelentette fenyegetettségre, és gondoskodjon arról, hogy szükség esetén új vagy adaptált vakcinák és terápiák legyenek elérhetők - tette hozzá nyilatkozatában az Európai Gyógyszerügynökség főigazgatója.


MTI

Címkék: EMA, koronavírus