Az ember, akivel még a rendőrök sem mertek ujjat húzni

2016. június 8. - 08:56 | Belföld

Ismeri, akit kell, többek között Robert Kaliňákot és Robert Ficót.

Ő az, aki miatt az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett be a parlamentbe Robert Kaliňák ellen. Leváltani persze nem sikerült a minisztert, de ezt már előre is lehetett tudni. A felszínre került viszont néhány érdekesség.

Kapcsolódó korábbi cikkünk:

Kaliňák haverjának volt egy kétmilliós adócsalási gyanúval kapcsolatos ügye, Kaliňáknak meg egy rendőrsége

Ő az, aki állítólag 12 millióért vásárolt 7 luxuslakást, hogy visszaigényelhessen értük 2 millió euró adót. Csakhogy nem létezik akkora luxus, ami Pozsonyban ennyibe kerül, így felmerült a gyanú, hogy fiktív bizniszről lehetett szó, melynek célja kizárólag az volt, hogy hozzájusson a visszaigényelt adóhoz.

Kaliňákot azzal gyanúsítja az ellenzék, hogy meghiúsította a nyomozást Bašternák ügyének kivizsgálására, mert az ő ismerőse. Robert Fico pedig egy luxuslakást bérel a cége által építtetett Bonaparte villában.

Daniel Lipšic (OĽANO - NOVA) kihasználta az alkalmat és a parlament rendkívüli ülésén rendőrségi forrásokra hivatkozva beszámolt egy 2012-ben történt esetről, amikor Ladislav Bašternákot megállították a rendőrök, mert szabálytalanul előzött. A járőrök meg akarták büntetni a vállalkozót, azonban felettesüktől olyan utasítást kaptak, hogy engedjék el, hiszen az ő emberük.

Bašternákot még a rendőrök sem büntethették: „Hagyjátok, ő a mi emberünk!”

A SME ugyanakkor 2009-ben és 2011-ben már cikkezett Bašternák arról, hogy a magát vagánynak képzelő vállalkozó ott hagyja Bugatti Veyronját, ahol épp kedve szottyan megállni.

2009-ben például egy sétálóutcán, ahol tilos. Látható a képen is, hogy itt bizony még kapott papucsot is, de hogy bírság lett-e belőle, azt a jó ég tudja.

Egy másik esetben, 2009 augusztusában pedig a mozgássérültek számára kijelölt helyre seggelte le a verdát, miközben az erre való jogosultságot igazoló kártyával nem rendelkezett. Akkoriban legfeljebb 60 eurós helyszíni bírsággal sújthatták volna, közigazgatási eljárás esetén maximálisan 100 euróval.

Bašternák ezt a parkolóhelyet a magáénak gondolhatta, mivel a SME olvasója 2011 májusában is lefotózta ugyanazon a helyszínen az impozáns járgányt.

Néhány nappal később a parkolás császára megjelent egy pozsonyi bevásárlóközpontnál is, és látványosan leparkolt a bejárat elé, pedig néhány méterrel odébb lett volna parkolóhelye.

Ugyanazon év augusztusában a parkujemakodebil.com weboldalán tettek közzé egy újabb pöpec fotót a Bugattiról, amellyel sikerült ismét bunkón parkolni:

(SME/para)