Az ember jelenléte miatt fenyegeti kihalás egy apró ausztráliai sziget pingvinjeit

2019. július 15. - 16:54 | Tech

Kihalás fenyegeti egy apró ausztráliai sziget pingvinpopulációját az emberi tevékenységek miatt, ezért a szakértők azt sürgetik, hogy a helyi illetékesek zárják le a szigetet éjszakára a látogatók előtt.

A Dél-Ausztrália állambeli Adelaide-től 80 kilométerre délre fekvő Granite Island pingvinpopulációja 2000-ben kezdett csökkeni, majd a kihalás szélére sodródott. A madarak száma 2012 és 2018 között megduplázódott, elérve a 44 példányt.

Az adelaide-i Flinders Egyetem ökológusa, Diane Colombelli-Negrel szerint azonban hiába emelkedett a pingvinek száma, a szigeten zajló emberi tevékenységek miatt továbbra is kihalás fenyegeti az állatokat.

A szakember szerint tavaly 25 százalékkal nőtt a pingvinekre ártalmas, tudatlanságból fakadó emberi tevékenységek aránya: az emberek eltapossák a madarak fészkelőhelyeit és bevilágítanak az állatok által használt odúkba.

"Emiatt a madarak elhagyják a fészkeiket, hátra hagyva a fiókáikat is" - mondta a szakember. Hozzátette: "sok ember azt hiszi, hogy a pingvinek teljesen eltűntek a szigetről, mások pedig talán nincsenek tisztában azzal, hogy nem szabadna megzavarniuk a madarakat".

A természetvédelmi övezetként működő és népszerű turistacélpontnak számító Granite Island a hét minden napján nyitva áll a látogatók előtt, akik egy 600 méter hosszú töltésúton tudják megközelíteni a szigetet Victor Harbor városából a nap 24 órájában.

Colombelli-Negrel azonban felszólította a dél-ausztráliai kormányt és Victor Harbor városi tanácsát, hogy éjszakára ne engedélyezze a belépést a szigetre a pingvinek tél végétől kora nyárig tartó fészkelő időszakában.


MTI