Az emberek 72 százaléka nem bízik a bíróságokban

2020. január 10. - 16:52 | Belföld

A szlovák állampolgárok 72 százaléka nem bízik a bíróságokban, ennél csak Horvátországban rosszabb a helyzet az EU tagállamai közül – derült ki az Eurobarometer 2019 novemberi felméréséből, amely az Európai Bizottság megbízásából készült.

A Transparency International emberjogi szervezet szerint 2004-ben volt utoljára ilyen rossz a helyzet ezen a téren Szlovákiában.

A felmérés szerint a legutóbbi, 2019 májusában végzett felméréshez képest is jelentősen romlott a helyzet, fél év alatt 10 százalékkal csökkent azok száma, akik bíznak a hazai igazságszolgáltatásban. Az arányuk mindössze 23 százalék. A megkérdezettek 5 százaléka nem tudott véleményt nyilvánítani.

A két felmérés között számos információ látott napvilágot arról, milyen összeköttetései voltak a bíróságokon Marian Kočnernek, akit a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsítanak.

A szlovák igazságügyi tárca is e medializált botrányokban látja az okát annak, hogy megrendült az emberek független bíróságokba vetett bizalma. „Ugyanakkor az igazságügyi miniszter nem tétlenkedett, aktívan részt vett és részt vesz a fegyelmi eljárások megindításában és együttműködik a nyomozószervekkel” - közölte Zuzana Drobová, a tárca szóvivője.

A minisztérium egy saját felmérésére is hivatkozik, mely során a bírósági eljárások résztvevőit kérdezték és a felmérés pozitív eredményeket hozott. „Egyúttal szeretnénk rámutatni arra, hogy különbség van az igazságszolgáltatási intézmények függetlensége és aközött, ahogy a nyilvánosság megítéli a bíróságok függetlenségét” - tette hozzá a tárca.


TASR

Címkék: felmérés, bíróság