Az emberek elsöprő többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett "döntött", az oroszok által megszállt ukrán területeken

2022. szeptember 28. - 08:16 | Külföld

Ukrajna megszállt régióiban az oroszok által kinevezett tisztviselők kedden arról számoltak be, hogy az emberek óriási többségben "támogatták" az Oroszországhoz való csatlakozást, miután öt napig "szavaztak" az úgynevezett "népszavazásokon", amelyeket Kijev és a Nyugat színleltnek minősített.

A sebtében megszervezett "szavazások" négy területen – a keleti donyecki és luhanszki régiókban, valamint délen Zaporizzzsjában és Herszonban – zajlottak le, amelyek Ukrajna területének mintegy 15%-át teszik ki.

A luhanszki hatóságok szerint a lakosság 98,4%-a az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott, Zaporizzsjában egy orosz tisztviselő 93,1%-ra tette ezt az arányt. Herszonban a szavazóbizottság vezetője 87% fölé tette az "igen" szavazatokat, míg Denis Pushilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője elmondta, hogy a régióban résztvevők 99,2%-a az Oroszországhoz való csatlakozásra szavazott. Mind a négy területen az összes szavazólapot megszámolták.

A megszállt területeken az oroszok által beiktatott fegyveres tisztviselők házról házra vitték az urnákat, ami Ukrajna és a Nyugat szerint törvénytelen, kényszerítő gyakorlat volt, hogy jogi ürügyet teremtsenek Oroszország számára a négy régió elcsatolására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezután a visszafoglalásukra irányuló ukrán kísérleteket maga Oroszország elleni támadásként ábrázolhatja. A múlt héten azt mondta, hajlandó nukleáris fegyvereket használni Oroszország "területi integritásának" védelmében. Továbbá elmondta, hogy Oroszország "meg akarja menteni" a négy megszállt ukrán megye lakosságát.

Maga Zelenszkij is reagált az eredményekre, szerinte:

"Ez a bohózat a megszállt területeken még csak nem is nevezhető egy népszavazás utánzatának sem."

Az ukrán elnök leszögezte a népszavazás egy álcázott földfoglalási kísérletet, és kijelentette, hogy a szavazatok semmilyen hatással nem lesznek katonai céljaira.

Zelenszkij ukrán elnök azt is megígérte, hogy továbbra is meg fogják védeni az ukrán lakosokat a megszállt területeken, és kijelentette, hogy nincs semmi beszélnivalója a jelenlegi orosz elnökkel.


(Reuters)