Az emberek inkább kivárnak, nem mondják vissza tömegesen az utazásokat

2020. március 10. - 15:24 | Belföld

Bár az emberek óvatosabbak és jobban megfontolják, hova utazzanak, milyen nyaralásra fizessenek be, de továbbra is vásárolják az utakat - közölte Helena Tomková, az Invia utazási iroda szóvivője a koronavírus terjedése kapcsán.

Az emberek inkább kivárnak, nem mondják vissza tömegesen az utazásokat
Fotó: AP

Az emberek nem estek pánikba, inkább kivárnak, hogyan alakul a helyzet, nem mondják vissza tömegesen az utakat. „Februárban az utak 1,6 százalékát stornózták, elsősorban ázsiai és olaszországi utazásokat. De ez a szint megfelel a tavaly februári helyzetnek” - tette hozzá Tomková. A first minute utak eladása a tavaly februárihoz képest 2,5 százalékkal csökkent.

Ezzel kapcsolatban azonban érdemes megjegyezni, hogy az emberek egy része nem azért nem mondja le az utazást, mert nem akarja, hanem azért, mert ezt már csak jelentős anyagi áldozat árán, vagy akár a teljes befizetett összegről való lemondással tehetné meg.

Tomková figyelmeztetett, hogy az útlemondási biztosítás nem vonatkozik automatikusan egy-egy országban kialakuló járványhelyzetre, ez az utazási iroda megítélésén múlik.

„A törvény szerint az ügyfélnek akkor van joga sztornózási díj felszámítása nélkül az út visszamondására, ha az utazási iroda nem tudja biztosítani számára az utat, például mert bezárták a lefoglalt szállodát vagy törölték a repülőjáratokat”

- magyarázta a szóvivő. Szerinte érdemes kivárni, hogyan alakul a helyzet, és emlékeztetett, hogy a sztornózási feltételek nem fognak változni, most is olyanok, mint például 60 nappal az utazás előtt.


(TASR/parameter)

Címkék: koronavírus, utazás