Az emberek kiválasztották a rendőrautók új dizájnját, Matovič felesleges pénzkidobásról beszél

2022. június 14. - 10:13 | Belföld

Az emberek vasárnap éjfélig szavazhattak arról, hogy milyen új dizájnban szeretnék látni a rendőrautókat Szlovákiában. A közösségi hálón három lehetséges vázlatot tüntettek fel, a győztes pedig csak néhány szavazattal kapott többet, mint a második helyezett. Ennek ellenére nem kizárt, hogy mégsem az első helyezett dizájnt alkalmazzák majd. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter szerint pénzkidobás az egész – írja a noviny.

Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő szerint a közösségi hálón megosztott bejegyzés több mint 1,2 millió emberhez jutott el, hivatalosan pedig több mint 101 ezren adták le szavazatukat. A legtöbb szavazatot, 35 ezret az elsőként meghirdetett verzió kapta, a második helyen pedig a második verzió végzett 34 ezer szavazattal.


Fotó: Rendőrség (Facebook)

Hamran István országos rendőrfőkapitány is a győztes vázlat mellett tette le voksát. „Hosszú, hosszú éveken át el volt hanyagolva az egész. Az autópark elavult, néhányan olyan szolgálati járművekkel járnak, amelyekkel már 500 ezer kilométert is megtettek” – mondta Hamran.

Igor Matovič pénzügyminiszter viszont másként látja a helyzetet. „Biztosan nem egy autonóm döntés lesz, miszerint valaki csettint egyet és kidobunk az ablakon több millió eurót. Ez aztán a rendőri erők jutalmának rovására menne, amit Hamran úr is valószínűleg megérezne” – mondta Matovič, aki nem érzi szükségesnek a rendőrautók dizájnjának megváltoztatását. „Nem élünk olyan időket, hogy megengedhessük magunknak az autócskák átfestését minden évben” – tette hozzá.

A megújulási tervben 20 millió eurót sikerült meghatározni, ami új járművek vásárlásáról szól – maga a festés nem növeli az árakat. A szakértők azért tettek le voksukat a kék és a sárga szín mellett, mert azokat rosszabb látási körülmények között is látni lehet. A rendőrség azt követően akarja alkalmazni az új dizájnt, hogy sikerül beszerezni az új autóparkot. Bárdyová ugyanakkor hozzátette: mivel a szavazáson nagyon kicsi volt a különbség a nyertes és a második vázlat között, a végső döntéskor azt is figyelembe veszik, hogy melyik dizájn mennyibe kerülne. A megvalósítás pontos dátuma egyelőre nem ismert, először a közbeszerzést kell kiírni.


(noviny.sk)