Az emberek még mindig képesek többet és többet fizetni egy pozsonyi lakásért

2018. január 9. - 10:40 | Régió

2017 utolsó negyedévében a pozsonyi lakások átlagos négyzetméterára 1960 euróra (ÁFA nélkül) emelkedett, ami a legmagasabb értéknek számít a gazdasági válság óta.

Az emberek még mindig képesek többet és többet fizetni egy pozsonyi lakásért
Fotó: illusztráció - triha.sk

Éves viszonylatban az árnövekedés eléri a 8 százalékot - tájékoztatta a SME napilapot Peter Ondrovič, a Lexxus ingatlaniroda elemzője.

A legdrágább övezetben (I-es Pozsonyi járás) az átlagos négyzetméterár eléri a 2500 eurót (ÁFA nélkül).

Ami a lakások méretét illeti, a kétszobás otthonok iránt van a legnagyobb kereslet - ezek négyzetméterenkénti átlagára 2600 euró (ÁFA nélkül) körül mozog a frekventáltabb helyeken. A legalacsonyabb négyzetméterár az öt- vagy többszobás lakásokat jellemzi, a legolcsóbbnak számító IV-es Pozsonyi járásban ezek átlagára ÁFA nélkül 1562 euró négyzetméterenként.

Mivel a Szlovák Nemzeti Bank 2018 elején némileg szigorította a hitelhez jutás feltételeit - az ügyfelek egyenlegén magasabb tartalékot írtak elő -, a jelzáloghitelre történő lakásvásárlások némileg lelassulhatnak, ám az elemzők azt várják, hogy a bankok "hibrid" megoldásokkal továbbra is lehetővé teszik majd klienseiknek az ingatlavásárlás 100 százalékos finanszírozását.

(SME)