"Az emberek nyakában, az otthonokban és a járművekben is ott a kereszt, de nincs haszna, ha nem nyitjuk meg a szívünket előtte"

2021. szeptember 14. - 12:18 | Belföld

Történelmi egyházi szertartásnak számított a Ferenc pápa bemutatta bizánci szent liturgia az eperjesi (Prešov) városi sportcsarnok előtti téren kedden. A szent liturgiához a szomszédos országokból is csatlakoztak görögkatolikusok.

"Az emberek nyakában, az otthonokban és a járművekben is ott a kereszt, de nincs haszna, ha nem nyitjuk meg a szívünket előtte"
Fotó: TASR

Katolikus egyházfő Szlovákiában most először mutatott be szent liturgiát. A Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepén a Szentatya Aranyszájú Szent János szerinti bizánci liturgiát vezetett. Homíliájában Ferenc pápa a kereszt jelentőségéről beszélt.

"A világ szemében a kereszt kudarc (..) mivel azt mutatja, hogy a jókat elteszik az útból, és a gonoszok diadalmaskodnak" - jelentette ki.

Megjegyezte, hogy a keresztények is győzelemre vágynak, de "a kereszt nélküli kereszténység világivá és sterillé válik".

Hozzátette: számtalan helyen látni a keresztet, a templomoktól kezdve az emberek nyakában, az otthonokban és a járművekben is, de "nincsen haszna, ha nem nyitjuk meg a szívünket előtte".

Kifejtette, hogy a keresztet nem szabad "imádat tárgyává, még kevésbé politikai jelképpé, vallási és társadalmi jellé alacsonyítani". Hozzátette, akinek a kereszt nem csak a nyakában, hanem a szívében van, senkiben nem ellenséget, hanem mindenkiben testvért lát.

A pápa megemlékezett mindazokról, akik Szlovákiában a krisztusi kereszt nevében vállalták szenvedéseiket, és meg is haltak érte. Emlékeztetett, hogy a világ "túl sok más részén" ma is üldözik a keresztényeket.

Az eperjesi sportcsarnoknál vatikáni források szerint közel negyvenezren vettek részt az eseményen. A liturgián jelen voltak a szlovákiai és a szomszédos országok görögkatolikusai: többek között a szlovákiai egyházat vezető Ciril Vaszil érsek, a vatikáni Keleti Egyházak Kongregációjának korábbi titkára, Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsek, az ukrajnai görög-katolikus egyház vezetője, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Bohács Béla a nemzetközi kapcsolatokért és a magyar hívekért felelős szlovákiai görögkatolikus püspöki helynök. Jelen volt Stanisław Dziwisz bíboros, Krakkó nyugalmazott érseke, II. János Pál egykori személyi titkára.

A Szlovákiában felszámolt, majd 1968-tól újraalakult görög katolikus egyház történetében fordulópontot jelentett, hogy 2008-ban XVI. Benedek pápa megalapította a pozsonyi székhelyű görögkatolikus püspökséget, ezzel egyidőben egyházmegyei rangra emelte a kassai apostoli exarchátust, és az addigi eperjesi görögkatolikus püspökséget érsekséggé emelte, így létrejött a három szlovákiai görögkatolikus egyházmegye.

Ferenc pápa kedd délután Kassára megy tovább, ahol a többségében romák lakta Lunik IX lakótelepre látogat, majd fiatalokkal találkozik a Lokomotiv-stadionban.


(MTI/para)