Az emberek szerint ezek a politikusok hazudnak a legtöbbet

2019. november 3. - 17:40 | Belföld

A Focus közvélemény-kutató ügynökség a Markíza megbízására készített felmérést azzal kapcsolatban, hogy az emberek szerint kik azok a politikusok, akik a legtöbbet hazudnak, és ellenkezőleg, akik azok, akik a leggyakrabban igazat mondanak.

Az emberek szerint ezek a politikusok hazudnak a legtöbbet
Fotó: TASR - archív

A felmérésbe összesen 1021 válaszadó kapcsolódott be október 15. és 22. között. A telefonos felmérés során a válaszadóknak felolvasták a politikusok nevét, és mindannyiukkal kapcsolatban elmondhatták, hogy szerintük milyen gyakran mondanak igazat – mindig vagy többnyire hazudnak vagy igazat mondanak, illetve fele-fele arányban hazudnak és mondanak igazat..

Az emberek leginkább Čaputovának és Pellegrininek hisznek

A megkérdezettek 41,8 százéka szerint Zuzana Čaputová államfő szinte mindig, illetve többnyire igazat mond. Ellenkezőleg, 21,3 százalékuk gondolja azt, hogy a köztársasági elnök többnyire vagy szinte mindig hazudik. 28,7 százalékuk szerint az hazudás és az igazmondás fele-fele arányban jellemző rá.

A kormányfő, Peter Pellegrini (Smer-SD) esetében a megkérdezettek 32,2 százaléka gondolta úgy, hogy a miniszterelnök mindig vagy többnyire igazat mond. A válaszadók 28,1 százaléka szerint azonban Pellegrini többnyire vagy szinte mindig hazudik. 36,5 százalékuk választotta a fele-fele arányt.

A harmadik helyre került Andrej Kiska korábbi államfő, aki a megkérdezettek 21,2 százaléka szerint mindig vagy többnyire igazat mond, viszont 43,5 százalékuk úgy gondolja, hogy többnyire vagy szinte mindig hazudik. A fele-fele arányt 31,7 százalékuk választotta.

A leghazudósabb politikusok a felmérés szerint Harabin és Fico

A képzeletbeli ranglista túlsó végére Štefan Harabin, a Vlasť párt elnöke került. A megkérdezettek 53,8 százaléka szerint Harabin többnyire vagy szinte mindig hazudik, és csupán a 12,5 százalékuk gondolja úgy, hogy igazat mond. A válaszadók 27,9 százaléka szerint ugyanannyit hazudik, mint ahányszor igazat mond.

Közvetlenül Harabin mögött Robert Fico, a Smer-SD elnöke áll – a felmérésben részt vevők 53,5 százaléka szerint az exkormányfő többnyire vagy szinte mindig hazudik, és csak a 15,2 százalékuk gondolja az ellenkezőjét. 28,2 százalékuk a fele-fele megoszlást választotta.

A felmérés eredményével az ellenzéki SaS elnöke sem lehet elégedett. A válaszadók 49,1 százaléka szerint Richard Sulík szinte mindig vagy többnyire hazudik, 10 százalékuk szerint pedig inkább igazat mond.

(aktuality.sk/tvnoviny.sk)