Az emberek tiltakoznak Kotleba magánakciója ellen - kérik a kormányt, hogy avatkozzon közbe

2016. április 16. - 08:42 | Belföld

A közélet több személyisége is felszólította a koalíciós pártokat, Robert Fico kormányfőt, Robert Kaliňák belügyminisztert, Lucia Žitňanská igazságügyi minisztert, valamint Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt, hogy ne engedjék meg Kotlebáéknak, hogy új államot alapítson az államban.

Az emberek tiltakoznak Kotleba magánakciója ellen - kérik a kormányt, hogy avatkozzon közbe
Fotó: TV Markíza

A felszólítás azután történt meg, hogy a ĽSNS őrjáratokat indított egyes vonatokon. A felhívást már 130 személy írta alá, akik úgy gondolják, hogy a védelem és a biztonság minden demokráciában hatalmi monopóliumát és kivételes feladatát képezi az államnak.

„Különböző csoportok és politikai pártok által létrehozott őrjáratok és milíciák jogellenesek. Az utasok biztonságáért és védelméért a rendőrség felel. A felhatalmazottakon kívül semmilyen fizikai, vagy jogi személynek nincs joga arra, hogy saját döntése alapján bármiféle műveleteket hajtson végre a vonatokon a Szlovák Vasutak beleegyezése nélkül. Nem lehet beavatkozni az utasok szállítási rendszerébe a vonatokon“ - olvasható a felhívásban.

Véleményük szerint a kormányak és az állami szerveknek nem kellene engedniük, hogy „titokban egy új állam alapuljon az államban“.

A tiltakozók úgy gondolják, hogy az őrjáratok bevezetése még csak a kezdete egy folyamatnak, melynek végén felújulhat a totalitárius rend, melyet meg kell akadályozni. „Ami az őrjáratokkal elkezdődött, az milíciával és saját párt politikai rendőrséggel folytatódik. Egy ilyen folyamat végén megszűnik a jogi állam és a totalitárius rend lép érvénybe“ - figyelmeztetnek a tiltakozók.

tvnoviny.sk/para