Az emberek túlnyomó többsége elutasítja az abortusztörvény szigorítását

2021. november 2. - 15:02 | Belföld

A parlament hamarosan újra szavazhat az abortusztörvény módosításáról, amely kevésbé elérhetővé teszi a beavatkozás elvégzését. A módosítást ellenzői most felméréssel igazolták, hogy a lakosság nagy többsége nem ért egyet szigorítással. A felmérést az AKO közvélemény-kutató ügynökség készítette október végén.

Az emberek túlnyomó többsége elutasítja az abortusztörvény szigorítását

A felmérést az SaS kérésére készítette az ügynökség. „Azért tartottuk szükségesnek megkérdezni a lakosság véleményét, mert csak a jelenlegi kormányzás alatt, az utóbbi másfél évben 9 kísérlet történt az abortusz szigorítására – indokolta a közvélemény-kutatást Jana Bittó Cigániková, a párt parlamenti képviselője. – És ezeket a javaslatokat azzal indokolták, hogy az emberek ezt fontos problémának tartják, ezért kezelni kell.”

A felmérés azonban ennek ellenkezőjét igazolta.

„Csak az emberek 8 százaléka támogatja a jelenlegi szabályozás szigorítását – ismertette az eredményeket a képviselő. – Ezzel szemben minden harmadik ember ember enyhítené a szabályozás szigorát, más szóval a liberálisabb megoldást támogatja, ők a lakosság 30,5 százalékát teszik ki.”

A megkérdezettek a harmada támogatja azt, hogy a törvényt egyáltalán ne módosítsák.

El kell-e végezniük a beavatkozást az állami kórházaknak?

Sok régióban – elsősorban az ország északkeleti részében – nagyon nehezen lehet csak elvégeztetni ezt a beavatkozást, mivel sok orvos lelkiismereti okokra hivatkozva elutasítja az abortuszt. Ez azt eredményezi, hogy több kórházban egyáltalán nem találnak a páciensek olyan orvost, amelyik ezt elvégezné. A felmérésben megkérdezték azt is, hogy az állami kórházak számára kötelezővé kellene-e tenni a beavatkozás elvégzését.

„Ez egy törvényes beavatkozás, nem tudok arról, hogy a kórház intézményként hivatkozhatna lelkiismereti okokra, ami sajnos gyakran előfordul” – magyarázta Cigániková.

A felmérés szerint vele ért egyet a lakosság többsége, 44, 3 százalék szerint mindenképpen biztosítaniuk kellene az állami kórházaknak az abortusz elvégzését, további 30 százalék pedig inkább egyetért ezzel az állítással.

„Összegezve, az emberek 74 százaléka szerint az államnak biztosítania ennek a beavatkozásnak az elérhetőségét minden állami kórházban” – jelentette ki a képviselő.

Az embereknek mindössze 12 százaléka nem tartja ezt szükségesnek, 3,1 százalék pedig teljesen betiltaná.

Nem kell a gondolkodási idő sem

Az emberek mindössze negyede véli, hogy a jelenleg megszabott – 48 órás – gondolkodási időre szüksége van a nőnek, 40,7 százalék szerint viszont erre semmi szükség. Cigániková szerint figyelembe kell venni, hogy az abortuszt Szlovákiában a terhesség 12. hetéig lehet elvégezni, miközben a nő maga is csak az első hónap végén tudja meg, hogy babát vár. Szerinte ezt a szűk két hónapos időszakot nem kellene további kötelező időszakokkal rövidíteni, mivel minden nő az előírt gondolkodási idő nélkül is alaposan átgondolja a lehetőségeit.

A többség támogatja a gyógyszeres abortuszt

A felmérés szerint az emberek nagyon keveset tudnak a kórházi körülmények között, orvosi felügyelet mellett alkalmazott abortusztablettáról. „A megkérdezettek közel fel nem is hallott róla, nagyon sokan keverik az »esemény« utáni tablettával” – magyarázta a képviselő. Aki viszont hallott róla, azoknak a túlnyomó többsége támogatja.

„A gyógyszeres abortusz lehetőségét ismerők 74,5 százaléka támogatja ezt a megoldást” – tájékoztatott Cigániková.

Sajnálatosnak tartja, hogy habár ez a módszer már hosszú ideje ismert, Szlovákiában még mindig nem lehet igénybe venni.

Az abortusztörvényt jelenleg tárgyalja a parlament, Anna Záborská (OĽaNO) javaslata amellett, hogy bizonyos egyszeri támogatásokat adna a terhes nőknek, néhány ponton szigorítaná a jogszabályt, amely nehezítené az abortuszhoz való hozzáférést.

- lpj -