Az emberélet még mindig nem ér annyit, amennyit a könnyen szerzett szavazatok

Ardamica Zorán | 2021. július 15. - 15:20 | Vélemény

Azt elhiszi az ember fia, ha változnak a körülmények, akkor az intézkedéseknek is változnia kell.

Az emberélet még mindig nem ér annyit, amennyit a könnyen szerzett szavazatok
Igor Matovič és Eduard Heger - TASR

A covid-körülmények kb. 2-3 hetente, sőt a beoltottság növelésével egyre szélesebb intervallumban változnak, így aztán a lakosság egyre nagyobb értetlenséggel és dühvel figyeli, mi ez a folytonos változtatgatás az előírásokban. Most éppen a határrezsimmel van gond, közbeszólt az alkotmánybíróság. Vissza az egész, viszont amíg meg nem jelenik a törvénytárban a határozat, addig mégiscsak érvényes az érvénytelenített, aztán állítólag a régi lép hatályba addig, amíg az újat jóvá nem hagyják. Teljesen természetes, hogy ezt káoszként fogták, fogják fel a legtöbben.

Bezzeg, amikor az iskolaév folyamán hasonló módon hetente, sőt olykor kétnaponta változtak az előírások…

Mi tagadás, ez a kormány a káosz kormánya, képtelen a következetességre. Nem is tudna egyébként következetes lenni, hiszen négyfelé húz. Valójában kb. hatfelé, hiszen az álliberális SaS-ben is megoszlanak a vélemények a határrezsimről és az oltottak/oltatlanok előírások-béli kategorizálásáról, a volt köztársasági elnök által alapított, zuhanó preferenciákkal rendelkező párt pedig épp szakad… Anélkül tehát, hogy bármelyikük álláspontja mellett kiállnánk, világos, ez így lesz, amíg a koalíció szét nem hull.

Ám a rendetlenség és rendszertelenség, konzekvenciahiány mellett még egy, ráadásul növekvő terménye érik be a káoszkormánynak. Mégpedig az elburjánzó populizmus.

Eddig az volt egyértelmű, hogy Kollár és Matovič pártjai, akarom mondani „pártjai” használták fel és termelték ki a legtöbb populista mechanizmust és döntést. Ezekhez lassan, de biztosan felzárkózik Sulíké is, lásd nézeteltérését oltás-ügyben saját oktatási miniszterével.

Hiába, no, az emberélet még mindig nem ér annyit, amennyit a könnyen szerzett szavazatok.

És ha feltesszük a kérdést, hogy a rettegett 3. vagy hányadik hullámra ma melyik miniszter készíti fel felelősen a reszortját, akkor nem tudunk választ adni. Elvileg heteken belül érkezhet az ismétlődő fertőzésbumm és egyetlen tárca vezetője sem jelentheti ki sem azt, hogy felkészült, konkrét tervekkel és módszertannal rendelkezne a hullám kezelésére, sem pedig azt, hogy egyáltalán lenne sejtése arról, mi következhet.

Erről pedig csakis úgy lehet elvonni a lakosság figyelmét, ha látszatra mindenki elkezdi védeni a lakosság szabadságjogait – beleértve a meghaláshoz való jogot… Akkor is, ha ezen jogokat a köz védelmében épp az korlátozza, aki most bízván az emberek vakságában, süketségében és memóriazavarában a leghangosabban követeli a korlátozások feloldását.

Ahelyett, hogy a kormány végre felelősséget vállaljon egy konzekvensre tervezett, közös/koalíciós, és ha kell szigorú, de kiszámítható, előre modellezett és finanszírozható, kikényszeríthető vagy pozitív motiválás által bevezethető, a gyakorlatban megvalósítható stratégiáért. Nincs stratégia, hova tovább taktika sincs.

Itt tartunk. De ne legyenek illúzióink, elnézve a preferenciákat, bármely más felállás is csak erre lenne ma képes.

Úgyhogy mindenki vigyázzon magára és szeretteire, mert ki vagyunk szolgáltatva mind az emberi, mind a politikai felelőtlenségnek.