"Az emberi életnek nincs értelme, ha nem segítünk másokon" - Véradókat tüntettek ki Dunaszerdahelyen

2023. november 16. - 15:09 | Régió

A Szlovák Vöröskereszt dunaszerdahelyi területi szervezete szerdán délután adta át a véradóknak járó kitüntetéseket. Összesen 117-en kapták meg a Janský-érmek valamely fokozatát vagy a Kňazovický-emlékérmet. Utóbbit, ami 100 véradás után jár, hárman.

"Az emberi életnek nincs értelme, ha nem segítünk másokon" - Véradókat tüntettek ki Dunaszerdahelyen
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Az est háziasszonya, Tilajčík Edit az ünnepi program elején elárulta, hogy tavaly a Dunaszerdahelyi járásban összesen 1825 liter vért adtak le, amivel 12 168 emberéletet menthettek meg. "Ez a legemberbarátibb, leghumánusabb cselekedet, amiért hála és köszönet jár" - jegyezte meg.

Őt követte Puha György dunaszerdahelyi alpolgármester beszéde, aki emlékeztetett arra, hogy nemcsak az önkormányzat tagjaként, de orvosként is köszönetet mond a véradóknak.

"Az igazi hős nem az, aki sokat kap, hanem aki sokat ad"

- húzta alá, hozzátéve, hogy a vér nélkülözhetetlen az emberéletek megmentésében, a gyógyításban, és pillanatnyilag semmivel nem helyettesíthető, nem előállítható, csupán véradással lehet hozzájutni.

"A véradók olyan hősök, akik életet mentenek, és ezzel példát mutatnak mindannyiunknak. Az emberi életnek nincs értelme, ha nem segítünk másokon - szögezte le, majd kiemelte, hogy a véradás valójában ajándék az élet megmentésére - A véradók azok a kivételes emberek, akik önmagukat másokért áldozzák fel, ők a remény és az élet megmentői. Olyan emberek, akik nem kérnek semmit cserébe, és csak azért csinálják, hogy segítsenek a szenvedésen és a betegségeken átjutni. Nem dicsekszenek vele, élik az emberek egyszerű mindennapjait, de ha kell, önként nyújtják karjukat embertársaik segítésére.

Ők a csendes hősök, a társadalom értékes tagjai, hiszen a segítség, amit másoknak nyújtasz, a legjobb dolog, amit megtehetsz és a legnagyobb öröm, amit átélhetsz."

Ugyancsak a véradókhoz szólt Földes Henrietta, a dunaszerdahelyi kórház és rendelőintézet ápolásért felelős igazgatóhelyettese, aki egy személyes történetet is megosztott keresztlánya császármetszéses ikerszüléséről, amelynél épp jelen volt a tegnapi nap folyamán.

"Saját szememmel láttam, mennyi vért vesztett, és azon gondolkodtam, hogy másképp ezt nem lehet pótolni. Ahogy előttem már más is elmondta, a vért nem lehet protekcióval vagy kenőpénzzel megvenni, egyetlen mód van rá, a véradás" - fejtette ki.

Emlékeztetett, hogy a véradó és a -fogadó közti kapcsolatot jelképezi a véradás, és szinte csak idő kérdése, hogy ebben a felgyorsult világban ez a kapcsolat mikor jön létre. "Vannak közöttünk olyanok, akik megértették ennek a mély emberi felelősségnek a kérdését és számukra magától értetődő a véradás. Hálás köszönettel tartozunk ezeknek ez embereknek, az aktív véradóknak" - hangsúlyozta.

Idén az ünnepségen összesen 117 személyt tüntettek ki. Közülük 26-an kapták meg a Janský-érem bronz fokozatát (10 véradás után), 52-en az ezüst fokozatát (20), ugyancsak 26-an az arany fokozatát (férfiaknál 40, nőknél 30) és 10-en a gyémánt fokozatát (80/60).

A Kňazovický-emlékéremmel, ami nőknél 80, férfiaknál 100 véradás után jár, három véradót tüntettek ki, Nosek Eriket Gelléről (101), Csáno Tibort Bősről (100) és Škarda Józsefet Hodosból (101).

Köszönőlevelet nyújtottak át a vöröskereszt munkatársai Takács Tímeának, az átadónak otthont adó Csaplár Benedek VMK igazgatónőjének, Bíró Johannának, a szociális szolgáltatóközpont igazgatónőjének, továbbá odaítélték Pongrácz Kálmánnak, a dunaszerdahelyi idősek otthona igazgatójának, aki viszont nem tudott részt venni az ünnepségen.

(SzT)