„Az emberi vér pótolhatatlan” – 65 véradót tüntettek ki a Dunaszerdahelyi járásból

2019. november 22. - 07:22 | Régió

Csütörtökön tartotta ünnepélyes rendezvényét a Szlovák Vöröskereszt dunaszerdahelyi területi szervezete, mely során évről évre átadják a véradóknak a Janský-érmek különböző fokozatait, a legértékesebb Kňazovický-érmet, valamint egyéb kitüntetéseket.

„Az emberi vér pótolhatatlan” – 65 véradót tüntettek ki a Dunaszerdahelyi járásból
Fotók: Paraméter - további képekért kattints!

A szervezet nevében Bögi Ilona és Peter Štuller méltatta a véradókat. Kifejtették, hogy a Szlovák Vöröskereszt (illetve közvetlen, csehszlovák elődje) idén 100. évfordulóját ünnepli, első elnöke pedig az akkori elnök, Tomáš Garrigue Masaryk lánya, Alice Masaryková volt.

„Olyan világméretű munka részét képezzük, amely Henry Dunant gondolatával kezdődött. Világszerte napi több száz alkalmazott és önkéntes nyújt segítő kezet a hátrányos helyzetű embereknek” – emlékeztettek.

A vöröskereszt prioritásai a véradás, a toborzás, a véradói utánpótlás biztosítása és a véradók kitüntetése. Bögi Ilona elmondta, hogy az emberi vér pótolhatatlan, mindegyik alkotóeleme sajátos szerepet játszik: a vörös vérsejtek oxigént szállítanak a tüdőből az egész testbe, a vérplazma fehérjéket tartalmaz és ezek közül legfontosabbak az ellenanyagok, melyek a test védekező képességének a részei. A fehérvérsejtek megvédik az embert a fertőzésektől és a betegségektől. A vérből különféle készítményeket nyernek, amit több betegség kezelésére használnak. Egy véradó véréből több gyógyszer is elkészíthető.

„A betegek természetesnek veszik, hogy baj esetén mindig rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű vér, holott emögött mindig az önkéntes véradók áldozatvállalása áll, ami a legnemesebb emberi cselekedet” – húzta alá.

A véradók által biztosított készítményekre szüksége van a balesetek áldozatainak, valamint leukémiai, onkológiai és vérsejtbetegség miatt kezelt betegeknek is. „A véradás nagyszerűsége az önzetlenségben és szolidaritásban rejlik, erre a vérre bármikor és bárkinek szüksége lehet, és bármikor, bárkinek az életét jelentheti. Aki önzetlenül vérét adja embertársainak, az mindent tud a szolidaritásról. Aki vérét adja, az saját magát adja” – hangsúlyozta Bögi Ilona.

Elárulta, az elmúlt évben összesen 2650-szer adtak vért a Dunaszerdahelyi járásban, ami 1192,5 litert jelent, ennek segítségével pedig 7950 életet menthettek meg (2017 – 687 l, 2016 – 1190 l, 2015 – 860 l, 2014 – 1062 l).

A Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Szervezete 4350 véradót tart nyilván, a tavalyi évben 24 mobil véradást szerveztek az egyes településeken, melyek során összesen 750-en adtak vért, közülük 102-en első véradók voltak.

Bock Sylvia

A véradóknak köszönetet mondott Bock Sylvia, a dunaszerdahelyi kórház igazgatónője is, aki kifejtette, hogy a kórházban ebben az évben 3200-szor adtak vért több mint 900 páciensnek, több mint 600 műtét alkalmával.

„Nagyon nagyra becsülünk minden egyes véradót, ezért elhatároztuk, hogy a vérkészítmények előállítását a dunaszerdahelyi kórház fogja végezni a jövőben. A nemzeti vérellátóval megszűnik az együttműködésünk, 2020 február elsejétől a dunaszerdahelyi kórház szeretne önellátó lenni ezen a területen” – magyarázta, hozzátéve, hogy a véradók számára ez semmilyen változást nem jelent, legfeljebb más egészségügyi nővérek veszik majd le a vérüket.

Az ünnepségen összesen 65 véradót tüntettek ki a Janský-érmek különböző fokozataival, illetve a Kňazovický-éremmel. Közülük 12-en kapták meg a bronzfokozatú emlékérmet, ami férfiaknál és nőknél egyaránt 10 véradás után jár. Hozzá kell tenni, hogy ezen az ünnepségen a dunaszerdahelyi, illetve azon véradók kapják meg ezt a fokozatú kitüntetést, akiknek településén a vöröskereszt nem rendelkezik saját szervezettel. A többi szervezet saját hatáskörben adja át a bronzfokozatú érmet.

A somorjai Kepesi Marian Kňazovický-emlékérmet vehetett át

Rajtuk kívül 31-en kapták meg az ezüst fokozatú (20 véradás után) és 15-en az arany fokozatú (nőknél 30, férfiaknál 40 véradás után) Janský-érmet. Gyémánt fokozatú érmet (60/80 véradás) 5-en kaptak, ketten pedig elérték a véradások azon mértékét, ami után kiérdemelték a Kňazovický-emlékérmet (100 véradás). Közülük a somorjai Kepesi Marian 101-szer adott vért, ő a helyszínen vette át az érmet, míg a felsőpatonyi Majer Jaroslav nem tudott megjelenni, ő 102 alkalommal adott vért mostanáig. Itt egyébként tudni kell, hogy aki vérplazmát ad, annak 4-szeresen számítanak be egy-egy alkalmat.

Íme a díjazottak:
Janský-érem (bronz): Ing. Hájos Bóna Réka (Dunaszerdahely), Mgr. Horváth Judit (DS), Mgr. Horváth Gábor (DS), Nagy Hedvig (DS), Németh Zsolt (DS), Németh Krisztina (DS), Sárkány Katarína (DS), Mezzei Kitty (DS), Bende Gabriel (Lég), Karásek Michal (Lég), Bc. Bittera Norbert (Egyházgelle), Dolnák Branislav (Kisudvarnok).
Janský-érem (ezüst): Gáspárová Alžbeta (DS), Kovács Ladislav (DS), Krascsenits Zoltán (DS), Mgr. Muzsay András (DS), Slíž Peter (DS), Mgr. Vörös Rozália (DS), Bachman Roland (Alistál), Bereczky Tímea (Alistál), Mgr. Kristóf Enikő (Alistál), Horváth Tamás (Alistál), Bábics Ernest (Csiliznyárad), Barta Oto (Felsővámos), Mgr. Borbélyová Martina (Felsőpatony), Boženík Árpád (Kisudvarnok), Cséfalvay Vojtech (Egyházgelle), Gaálová Eleonóra (Ekecs), Soós Ľudovít (Ekecs), Vendéghová Eva (Ekecs), Gáspár Pavel (Nagymegyer), Hodossy Tamás (Csallóközkürt), Soókyová Alžbeta (Somorja), Mészáros Vojtech (Albár), Kiss Štefan (Csallóközcsütörtök), Ing. Konštiaková Ľudmila (Alsójányok), Lehotský Attila (Csallóköznádasd), Mgr. Mikóczi Barbara (Nagymagyar), Nyársik Ján (Illésháza), Mgr. Rácz Viktória (Nagyudvarnok), Szabó Ágnes (Nyárasd), Szabó Anna (Vásárút), Takács Krisztián (Hodos).
Janský-érem (arany): Hegedűs Anikó (DS), Mgr. Lukács Ildikó (DS), Mészáros Tamás (DS), Berecz Jozef (Nyárasd), Borka Marian (Egyházkarcsa), Hideghéty Peter (Alistál), Holík Ladislav (Felsőjányok), Kovács Adrián (Felsőjányok), Ing. Móricz Zoltán (Somorja), Ing. Karika József (Csenke), Matláková Gizela (Nagymegyer), Zsoldos Juraj (Nagymegyer), Pavlus Adam (Vásárút), Szabó Jozef (Ekecs), Végh Vojtech (Csiliznyárad), Boris Tománek.
Janský-érem (gyémánt): Csánó Tibor (Bős), Czikhardt Július (Alistál), Hamar Štefan (Csallóközcsütörtök), Kosár Roland (Bögellő), Kuczmann Ľudovít (Illésháza).
Kňazovický-érem: Kepesi Marian (Somorja), Majer Jaroslav (Felsőpatony.

(SzT)