Az emberiség a szakadék felé rohan – mondta az államfő a klímakonferencián

2023. december 1. - 19:54 | Belföld

A párizsi klímaegyezmény 2015-ös elfogadása óta a globális felmelegedés mérséklésében elért eredmények azt mutatják, hogy az emberiség a szakadék felé rohan – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök pénteki beszédében, Dubajban, a COP28 klímakonferencián.

Az emberiség a szakadék felé rohan – mondta az államfő a klímakonferencián
TASR-felvétel

„Hány éghajlati problémára van még szükségünk ahhoz, hogy megállítsuk ezt a zuhanást egyenesen a szakadékba?" – tették fel kérdést a konferencia résztvevőnek a szlovák államfő.

Az időjárással összefüggő katasztrófák száma csaknem megháromszorozódott az elmúlt négy évtizedben - mondta. „Öt másodpercenként meghal valaki a környezetszennyezés miatt. Ha nem teszünk semmit, hamarosan négy másodpercenként fog meghalni valaki" - figyelmeztetett.

Čaputová elmondása szerint jelenleg a klímaváltozás okozta betegségek 88 százaléka az öt év alatti gyerekeket érinti. – Meddig akarunk még ártani a következő nemzedékeknek? – kérdezte, és hangsúlyozta, hogy már léteznek hatékony megoldások, technológiák és erőforrások a klímaválság következményeinek enyhítésére.

„Ambiciózus, közös és egyetemes erőfeszítésekre van szükség” – jelentette ki, és kiemelte, a tudósok szerint kibocsátása 2025-re fog kicsúcsosodni.

Szlovákia már elérte a csúcsot, és 2030-ban 55 százalékkal kevesebb lesz az ország kibocsátása, mint 1990-ben volt - tájékoztatta a résztvevőket az államfő. A következő hét évben Szlovákia a GDP öt százalékát a szén-dioxid-mentesítésre fordítja. Szlovákia ez év végétől nem használ szenet villamosenergia-termelésre, és három éven belül fokozatosan kivonja a szenet a hőtermelésből is.

Az elektromos áram 85 százalékát már most is károsanyag-kibocsátás nélkül állítja elő az ország, Szlovákia 2025-re 90 százalékra szeretné növelni ezt az arányt. 2030-ra a villamos energia 29 százalékát megújuló források felhasználásával kell előállítani – mondta Čaputová, és hozzátette, Szlovákia felelősen áll hozzá a klímaválság kezeléséhez.

TASR