Az emberöléssel vádolt dán feltaláló a továbbiakban nem működik együtt a rendőrséggel

A Kim Wall svéd újságírónő megölésével és hullagyalázással vádolt Peter Madsen feltaláló mostantól nem működik együtt az ügyében eljáró nyomozókkal - közölte szerdán a dán rendőrség. A norvég rendőrség bejelentette, hogy megoldatlan gyilkossági ügyeik áttekintésekor nem találták egyezést Madsen DNS-ével.

Az emberöléssel vádolt dán feltaláló a továbbiakban nem működik együtt a rendőrséggel
Fotó: TASR/AP

A dán nyomozást vezető Jens Moeller Jensen kedden közölte, hogy a letartóztatásban lévő Madsen ügyvédje révén jelezte, hogy nem akar beszélni a rendőrökkel. Az illetékes hozzátette, hogy a vádlott nem is kötelezhető erre.

A dán rendőrség szombaton jelentette be, hogy búvárai egy tengeröbölben megtalálták az augusztus végén titokzatos körülmények között meghalt Kim Wall svéd újságírónő levágott fejét, két lábát és ruháit. Torzóját korábban sodorta partra a víz. A torzón 15 késszúrás és fűrészelés nyomaira bukkantak az orvosszakértők. 

A svéd újságírónőt augusztus 10-én látták utoljára egy tengeralattjárón annak tulajdonosa, Peter Madsen társaságában. A tengeralattjárót később elsüllyesztették, Madsen túlélte a "hajótörést", és a hatóságok őrizetbe vették. A férfi tagadja a vádakat, azt állítja, hogy a nő véletlen balesetben halt meg tengeralattjáróján, ahol a dán feltalálóról szóló cikkéhez gyűjtött adatokat.

Kim Wall halálának pontos okát még nem derítették ki a hatóságok.

Közben a norvég rendőrség régi megoldatlan gyilkossági eseteik feltárásánál megvizsgálta Peter Madsen DNS-mintáit. Szerdán bejelentették, hogy a dán feltaláló DNS-e nem bukkant fel egyetlen megoldatlan bűnügyükben sem. "Nincs információnk arról, hogy Madsen összefüggésbe hozható bármely megoldatlan ügyünkkel, de ennek ellenére volt értelme az ellenőrzésnek" - közölte Espen Erdal, a norvég NCIS illetékese.

A svéd rendőrség is bejelentette hétfőn, hogy újranyitják a régi megoldatlan gyilkossági ügyeket, amikor a jövő hónapban Svédország és Dánia egyesíti DNS-adatbankját.

A dán rendőrség is jelezte korábban, hogy megnyitja megoldatlan gyilkossági aktáit, köztük annak a 22 éves japán turistának az ügyét, akinek maradványaira a koppenhágai kikötőben műanyag zsákokban bukkantak.

(MTI)