Az emésztőszervrendszer betegségei gyermekkorban

2021. november 30. - 14:24 | Tech

Bármilyen korban is kell átvirrasztani egy vagy több éjszakát egy hasfájós gyerekkel, aki esetleg még lázas is vagy hány, netán véres a széklete, a legtöbb szülő megrémül és nem mindig tudja, kihez forduljon. Ha a gyerekorvos kevés, mindenképpen érdemes felkeresni egy gyermek gasztroenterológust, aki alaposan kivizsgálja a kis beteget és kideríti a baj okát.

Az emésztőszervrendszer betegségei gyermekkorban
Illusztráció: pixabay.com

Mikor segíthet a gyermek gasztroenterológia?

Akárcsak a felnőtteknél, gyerekkorban is előfordulhat számos tápcsatornát érintő betegség, ami a nyelőcsőtől a végbélig bármely területet érintheti. Ezek a betegségek lehetnek öröklöttek vagy szerzettek, gyulladásosak, fertőzők, krónikusak vagy akut esetek, allergiából eredőek, tartósak vagy átmenetiek.

Csecsemőkortól kamaszkorig a gyermek gasztroenterológiai rendeléseken fogadják a pácienseket, ha az emésztő szervrendszer valamely szakasza nem megfelelően működik.

Tünetek és kórképek, vizsgálatok

A tünetek az egyszerű hasfájás, puffadás, székrekedés, hasmenés, hányás mellett lehetnek szokatlanabbak és ijesztőbbek, mint például a véres széklet, ekcéma, folytonos csuklás, vagy a nem megfelelő súlyfejlődés csecsemő- és kisgyermek korban.

A teljesség igénye nélkül az alábbi kórképekkel találkozik leggyakrabban egy gyermek gasztroenterológus:

  • Táplálékallergia, laktóz intolerancia, lisztérzékenység, felszívódási zavarok – ezeket gyakran kíséri csalánkiütés, puffadás, hasmenés. Bizonyos allergiákat pár éves kor után „kinőnek” a gyerekek, mások enzimek hiányában vagy módosult működés következtében akár élethosszig tartó kezelést igényelnek.
  • Reflux betegség, ami kisebb gyerekeknél nehezen észrevehető, mert nem mindig vannak tipikus tünetei, de a gyakori csuklás, köhécselés felhívhatja rá a figyelmet.
  • Gyulladásos bélbetegségek, amelyeket okozhatnak fertőző kórokozók, de lehet Chron-betegség vagy colitis ulceroza is a háttérben.
  • Májbetegségek, a hormonális működés zavarai, amelyek ebben a korban sem ritkák.

A vizsgálati módszereket tekintve a laborvizsgálat mellet hasi ultrahang, (valamint CT, MR), allergia tesztek, tükrözések jöhetnek szóba. Az eredmény alapján a szakorvos megfelelő terápiát, diétát javasolhat.

Szorít és görcsöl

Amikor a gyerekek életkörülményei megváltoznak, iskolába mennek vagy váltanak, gyakran előfordul, hogy azt érzik: szorít és görcsöl a hasuk, gyomruk. Ilyenkor a háttérben pszichés okok is húzódhatnak, hiszen a gyermek maga is szorong és görcsössé válik az új körülmények, esetleg családi nehézségek okozta stressz miatt.

Sok gyerek nem is meri mutatni, ha problémája van, még az is előfordulhat, hogy látszólag vidámak, csak panaszkodnak néha egy kis hasfájásra. Vegyük komolyan ezeket a tüneteket és szülőként, orvosként egyaránt vizsgáljuk meg, mi állhat a háttérben, különösen, ha szervi, működésbeli elváltozás nem mutatható ki.

Összegzés

A tápcsatornát érintő fájdalmak fennállása nemcsak kellemetlen, hanem nagyobb baj is húzódhat a háttérben. Kisebb gyerekeknek különösen nehéz megfogalmazni, mi is a konkrét panasz. Minél hamarabb keresünk fel megfelelő szakorvost, annál biztosabb, hogy a további életminőségen javítani tudnak. Soha nem zárható ki a pszichoszomatikus elváltozás lehetősége, különösen egy szorongó gyermek esetében.

(PR-cikk)