"Az én tiszteletemet a szakmájuk választásáért már most kivívták" - üzente Čaputová az egészségügyiseknek

2020. szeptember 2. - 13:23 | Régió

A koronavírus-járvány jegyében eltelt utóbbi hónapok megmutatták, hogy az egészségügyi szakmák milyen fontosak a társadalom számára. Ezt Zuzana Čaputová államfő mondta a pozsonyi Strečnianská utcai Egészségügyi Középiskolában zajló tanévnyitó alkalmával. Hangsúlyozta: nagyra becsüli azokat, akik az egészségügyi nővéri vagy az egészségügyi alkalmazotti hivatást választják.

"Az én tiszteletemet a szakmájuk választásáért már most kivívták" - üzente Čaputová az egészségügyiseknek
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

„Az az időszak, amelyet az elmúlt hónapokban megéltünk, rendkívüli volt. Ennek köszönhetően sok mindent tudatosíthattunk, például azt, hogy milyen fontosak a maguk által választott egészségügyi szakmák. Nem könnyű ez a hivatás. Gyorsan kell majd meghozniuk olyan fontos döntéseket, amelyek hatalmas hatással vannak az emberek életére és egészségére.

Találkozni fognak olyan emberekkel, akik ezért hálásak lesznek, és olyanokkal is, akik nem. De azt akarom maguknak mondani, hogy az én tiszteletemet a szakmájuk választásáért már most kivívták” – közölte.

Az államfő szerint már most nagyon fontos, hogy a diákok hogyan állnak hozzá a szakmájukhoz. „Egy dolgot nem lehet a tankönyvekből megtanulni: az együttérzést. Az együttérzés a maguk hivatásában kulcsfontosságú. Ezt fel kell fedezniük magukban, és tovább kell fejleszteniük az életben. Talán próbálják magukat beleképzelni a pácienseik helyzetébe. Bízom benne, hogy ez segít, és arra ösztönzi magukat, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák, a lehető legemberközelibb módon” – tette hozzá.

Čaputová a diákokat – a jövendőbeli egészségügyi dolgozókat – arra emlékeztette, hogy mennyire fontos, hogy a hivatásukra következetesen készüljenek, és hogy megértsék, mennyire fontos ez az egész társadalom számára. Az államfő azt is reméli, hogy az előző tanévben működő korlátozások nem fognak megismétlődni. Ugyanakkor hangsúlyozta: ez az emberek egyéni felelősségétől függ.

(TASR)