Az energiaválságról és annak megoldásáról tárgyalt Čaputová Máltán

2022. október 7. - 10:55 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő csütörtökön Máltán találkozott az Arraiolos-csoporthoz tartozó további 11 uniós tagállam elnökével.

Az energiaválságról és annak megoldásáról tárgyalt Čaputová Máltán
Fotó: TASR

A tárgyalások során elsősorban Európa jelenlegi biztonsági helyzetére és az energiaválság megoldására fókuszáltak. Erről a TASR-t az államfő szóvivője, Martin Strižinec tájékoztatta.

„Mindannyian ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe – a magas energiaárakkal, az európai gázellátás Moszkva általi önkényes csökkentésével és az Oroszország által Ukrajnában folytatott háborúval” – jelentette ki Čaputová.

Görögország, Portugália, Olaszország és Lengyelország elnökével az energiaügyi együttműködésről és az energiaválságra adott közös európai válaszról beszélt. Ezeket az országokat az Európába irányuló földgázszállítás fontos szereplőiként jelölte meg, amelyek Szlovákia energiabiztonságát is erősíthetik.

Vallettában az elnökök megvitatták az illegális migráció fokozódásának témáját is, amellyel jelenleg több európai ország is szembesül. Čaputová meg van győződve arról, hogy a polgárok schengeni térségen belüli szabad mozgásának korlátozása a végső megoldásnak kell, hogy legyen.

"Szlovákia ma elsősorban tranzitország számukra, ezért különösen meg kell erősíteni a schengeni külső határok védelmét. Ezért igyekszünk a külső határok védelmében más országokat, így Magyarországot vagy Görögországot segíteni."

Az ukrajnai háború kapcsán az elnökök megvitatták, hogy továbbra is közös nyomást kell gyakorolni Oroszországra. Szó esett az újabb szankciócsomagról is, amelyről éppen a napokban állapodott meg az Európai Unió.

A Szlovák Köztársaság most először képviseltette magát az Arraiolos csoport találkozóján.


(TASR)