Az ENSZ és a Fehér Ház is aggódik, amiért a kazah elnök tűzparancsot adott ki a tüntetőkre

2022. január 8. - 08:42 | Külföld

Az ENSZ egyaránt elfogadhatatlannak tartja a tüntetők és a rendőrök elleni erőszakot és a halálos áldozatokat, és felszólítja a Kazahsztánban szembenálló feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Stéphane Dujarric, a világszervezet főtitkárának szóvivője.

Az ENSZ és a Fehér Ház is aggódik, amiért a kazah elnök tűzparancsot adott ki a tüntetőkre
Fotó: AP/TASR

A szóvivő a kazah elnök tűzparancsára utalva hangsúlyozta: az ENSZ szerint tiszteletben kell tartani az emberi jogokat és a közrend helyreállításának nemzetközi normáit.

Dujarric az ENSZ emberi jogi főbiztosát idézte, aki arra emlékeztette a kazah hatóságokat, hogy a szükségesség és az arányosság szigorú elvei szerint lehet erőt alkalmazni a tüntetőkkel szemben.

A Fehér Ház önmegtartóztatásra szólítja fel a rend helyreállításában részt vevő kormányerőket, és aggodalmát fejezi ki a Kaszim-Zsomart Tokajev elnök által kiadott tűzparancs miatt - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház helyettes szóvivője.

"Ez a parancs aggodalmat vált ki, és a világnak oda kell figyelnie az emberi jogok megsértésére. Az Egyesült Államok felszólítja a kormányerőket, tanúsítsanak önmérsékletet a stabilitás helyreállítása közben" - közölte a helyettes szóvivő.

Kaszim-Zsomart Tokajev tűzparancsot adott ki a rendvédelmi szerveknek, amelyet pénteki televíziós beszédében jelentett be. Közölte: utasította a rendfenntartó erőket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet.

Együttérzését fejezte ki pénteki üzenetében a kialakult helyzetért Hszi Csin-ping kínai elnök Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnöknek, aki szerinte "nagy felelősséggel", "határozott és hatásos intézkedésekkel" gyorsan lecsillapította a kialakult helyzetet. Kína mindazon erők ellen van, akik aláássák Kazahsztán stabilitását, veszélyeztetik az ország biztonságát és szabotálják a kazah nép békés életét" - írta Hszi Csin-ping a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint. Kína egyben elutasítja, hogy bármilyen külföldi erő zavart provokáljon, és "színes forradalmat" idézzen elő Kazahsztánban.

Előzőleg Kína támogatásáról biztosította az Oroszország vezette katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) közbelépését, amely - Kazahsztán kérésére - 2500 békefenntartót vezényel a közép-ázsiai országba. Oroszország pénteken több mint 70 katonai repülőgépet és katonákat - akiknek a létszámát nem közölték - küldött a KBSZSZ keretében Tokajev kérésére a szomszédos országba. Kína minden olyan erőfeszítést támogat, amely a kazah hatóságokat segíti abban, hogy minél előbb véget vessenek a káosznak - jelentette ki Vang Ven-bin, a pekingi külügyminisztérium szóvivője.

Kazahsztán az Európába vezető "új selyemút" kezdeményezés fontos résztvevője, és az instabilitás megkurtíthatná Pekingnek az Európával kialakítandó szorosabb kereskedelmi és politikai viszonnyal kapcsolatos reményeit - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

A török kormány is támogatásáról biztosította pénteken a kazah kormányt, és bejelentette, hogy a jövő hétre összehívják az Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán alkotta Türk Tanács külügyminiszteri értekezletét a helyzet megvitatására. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter telefonon tárgyalt kazah kollégájával a válságról - jelentette az Anadolu hivatalos török hírügynökség. Cavusoglu Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányának támogatásáról biztosította a kazah kormányt.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken azt közölte, hogy telefonon tárgyalt Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnökkel, valamint Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A KBSZSZ béketeremtő tevékenységével kapcsolatban a vezetők a párbeszédek során hangsúlyozták, ennek egyik legfontosabb feladata, hogy megakadályozza bűnözők behatolását Kazahsztánba - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Kaszim-Zsomart Tokajev péntek esti Twitter-üzenetében leszögezte, hogy a KBSZSZ békefenntartói csak rövid ideig maradnak Kazahsztánban, a stabilitás helyreállításáig.

Tokajev szerint a "terroristák" hat hullámban támadtak Almatira, a számuk húszezer volt. "A banditák és terroristák jól kiképzettek, szervezettek voltak, különleges központból kapták a parancsot. Többen közülük nem kazahul beszéltek" - írta az elnök. Tokajev hozzátette, hogy a kazah hatóságok továbbra is biztosítják a külképviseletek, valamint a külföldi cégek és befektetők személyzetének és vagyonának védelmét.

(MTI)