Az ENSZ-főtitkár szerint a nemek közötti egyenlőség legfeljebb 300 év múlva valósul meg

2023. március 7. - 16:38 | Tech

A nők és férfiak közötti egyenlőség a világban egyre távolabbi cél, amely legfeljebb 300 év múlva érhető el - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár helyi idő szerint hétfőn New Yorkban.

Az ENSZ-főtitkár szerint a nemek közötti egyenlőség legfeljebb 300 év múlva valósul meg
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A világszervezet vezetője szerint a nemek közötti egyenlőség egyre távolabb kerül, ha annak elérése a jelenlegi ütemben folyik - mondta a nők helyzetével foglalkozó bizottság (CSW) kéthetes New York-i tanácskozásainak megnyitóján tartott beszédében, két nappal a március 8-i nemzetközi nőnap előtt.

Hangsúlyozta, hogy "a nők jogaival világszerte visszaélnek, fenyegetik és megsértik őket", és hogy "az évtizedek alatt elért fejlődés a szemünk láttára tűnik el".

Példaként Afganisztánt hozta fel, ahol a tálibok 2021 augusztusában visszakerültek a hatalomba, és ahol "a nőket és a lányokat kitörölték a közéletből".

Más országokat nem nevezett meg, de hozzátette, "sok helyen a nők szexuális reprodukciós jogait visszavetik, és az iskolába járó lányokat emberrablás és bántalmazás veszélye fenyegeti".

Nem említette Iránt, amelyet az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa december 14-én azonnali hatállyal kizárt a világszervezet Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságából, mert szeptember óta elnyomja a nők elleni erőszak miatt kirobbant tiltakozásokat.

"A férfiuralom, a megkülönböztetés és a fájdalmas sztereotípiák évszázadai nemek közötti szakadékot hoztak létre a tudomány és a technológia területén", amely ágazatokban a nők a Nobel-díjasoknak mindössze "3 százalékát teszik ki"

- jegyezte meg az ENSZ-főtitkár.

"A férfiuralom visszavág. Ahogy mi is. Azért vagyok itt, hogy világosan és határozottan közöljem, hogy az ENSZ mindenütt a nők és lányok mellett áll" - zárta beszédét a portugál politikus.

(MTI)

Címkék: egyenlőség, ENSZ, nemek