Az ENSZ független vizsgálatot követelt az őrizeti fogságban meghalt iráni nő ügyében

2022. szeptember 20. - 16:14 | Külföld

Független vizsgálatot követelt az őrizeti fogságban meghalt 22 éves iráni nő, Mahsza Amini ügyében kedden az ENSZ ügyvivő emberi jogi főbiztosa.

Az ENSZ független vizsgálatot követelt az őrizeti fogságban meghalt iráni nő ügyében
-illusztráció- (Fotó: Pexels)

Aminit az erkölcsrendészet vette őrizetbe múlt kedden, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrautóban megverték, majd kómába esett. Sajtóértesülések szerint pénteken halt meg.

Az iráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg. Az iráni belügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben. Az eset országos felháborodást váltott ki, és több helyszínen tüntetésekhez vezetett. Egy kurd jogvédő csoport szerint öten vesztették életüket Kurdisztán tartományban hétfőn, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak a tiltakozókra.

"Mahsza Amini tragikus halálát és az azzal kapcsolatos, kínzásról és rossz bánásmódról szóló vádakat azonnal, részrehajlástól mentesen és hatékonyan ki kell vizsgálnia egy független, kompetens hatóságnak, amely biztosítja az igazságszolgáltatást és az igazságot a nő családja számára"

- szögezte le Nada Al-Nashif ügyvivő főbiztos.

A tisztségviselő közleményében felszólította az iráni hatóságokat, hogy hagyjanak fel a hidzsáb viselése ellen tiltakozó nők zaklatásával és őrizetbe vételével.

A fejkendő viselése több mint negyven éve, az 1979-es iráni iszlám forradalom óta kötelező a nők számára, de az előírást gyakran megszegik, főleg a nagyvárosokban. Az utóbbi években több megmozdulás is volt a kötelező viselet ellen, de az iráni vezetés és az erkölcsrendészet továbbra is ragaszkodik a szabályhoz.

(MTI)

Címkék: Irán, fejkendő