Az ENSZ valamennyi segélyszervezete nagy erőket mozgósított, hogy részt tudjon venni a mentésben Törökország és Szíria földrengés sújtotta térségeiben

2023. február 7. - 20:41 | Külföld

Az ENSZ valamennyi segélyszervezete nagy erőket mozgósított annak érdekében, hogy részt tudjon venni a mentésben Törökország és Szíria földrengés sújtotta térségeiben - mondta el kedden Genfben Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyek koordinációjáért felelős hivatala, az OCHA szóvivője.

Az ENSZ valamennyi segélyszervezete nagy erőket mozgósított, hogy részt tudjon venni a mentésben Törökország és Szíria földrengés sújtotta térségeiben
Fotó: TASR/AP

Eddig 12 nemzetközi mentőcsapat érkezett a helyszínre, és a nap folyamán, valamint szerdán további 27 csapat érkezése várható - tette hozzá.

Észak-Szíria földrengés sújtotta területén ugyanakkor leállt a segélyezés, mert a földrengés okozta törések miatt számos út járhatatlanná vált - közölte kedden Madevi Sun-Suon, az OCHA másik szóvivője. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor folytatódhat a segélyakció, de hozzátette: folyamatosan vizsgálják annak lehetőséget, hogyan tudnának kerülőutakon eljutni az érintett területekre. Ráadásul a szír polgárháborús frontvonal mögötti területekre, vagyis a szíriai kormány ellenőrzése alól kikerült övezetekbe is szeretnének eljutni, amelyekbe csak ritkán sikerült az utóbbi években.

Szíria ENSZ-nagykövete, Basszám Szábagh hétfőn találkozott António Guterres ENSZ-főtitkárral, és akkor kérte a világszervezet segítségét. A nagykövet a találkozó után kijelentette: Szíriában csak a kormány ellenőrzése mellett folytatható segélyezés, tehát a kormány ellenőrzése alól kicsúszó területekre nem lehet közvetlenül Törökországból szállítani.

A szíriai mentési munkálatokat nehezíti, hogy kevés teherautó áll rendelkezésre, valamint üzemanyag- és áramhiánnyal is számolni kell az országban. Kieren Barnes, a Mercy Corps segélyszervezet szíriai vezetője arról számolt be, hogy az a segély, amit ők tudnak nyújtani, már csak körülbelül 3-5 napra elegendő. A damaszkuszi központtal működő Vörös Félhold segélyszervezet viszont azt közölte kedden, hogy Szíria egész területén hajlandó a segélyszállítmányok szétosztására.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője a sajtótájékoztatón arról beszélt, félő, hogy a hétfői földrengés halálos áldozatai között több ezer gyerek van. Bár pontos adatokat még nem ismernek, de az összes áldozat számából kiindulva sajnos erre lehet következtetni - mondta a szóvivő.

Törökországban a legújabb tájékoztatás szerint 3549-re emelkedett a halálos áldozatok száma, így a Szíriában meghalt több mint 1600 emberrel együtt a földmozgás már egészen biztosan több mint 5000 életet oltott ki. A sérültek száma csak Törökországban meghaladja a 22 ezret, és a kormány becslései szerint több mint 13 millió ember lehet érintett az országban.

(MTI)