Az építési engedélyezés után kezdődhet a vereknyei lerakó felszámolása

2020. február 21. - 15:46 | Belföld

Hamarosan megkezdődhet az egykori Juraj Dimitrov Vegyiművek Pozsony Vereknye és Ružinov városrészeit érintő hulladéklerakójának felszámolása. Az építési engedély kiadására benyújtott kérvénnyel már a ružinovi építésügyi hivatal foglalkozik.

„Elmondhatom, hogy az utóbbi négy évben többet tettünk az ügyben, mint az elmúlt húsz évben összesen. Mindezt olyan akadályok ellenére, melyekre álmunkban sem gondoltunk volna“ – jelentette ki Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár.

„A vereknyei hulladéklerakó problémája túlnőtt Vereknye és Ružinov városrészek határain. Ez a ketyegő bomba nemcsak a pozsonyiak egészségét veszélyezteti, hanem az ország ivóvízkészletét is. Ezért fontos, hogy a kármentesítést mielőbb megkezdjük. Az egészséges környezet mindennek az alapja” – jelentette ki Martin Chren, Pozsony Ružinov városrészének polgármestere.

Elkészült a kármentesítési projekt, amely szakértői felülvizsgálaton is átment. Lezajlott a közbeszerzési és az elvi építési engedélyezési eljárás, valamint a felszámolás első szakasza, vagyis az alapos földtani vizsgálat is.

„Olyan bonyodalommal is szembesültünk, amelyre nem számítottunk. Számos ingatlantulajdonos akadt, akiknek ideiglenesen fel kellett függeszteni az ingatlanhoz fűződő jogviszonyát. A tárcának nem volt törvényes eszköze arra, hogy a telektulajdonos elképzelése szerinti kompenzációt nyújtson a korlátozásért, ezért olyan jogszabályt kellett elfogadni, amely a kármentesítés idejére lehetővé teszi a tulajdonviszony ideiglenes felfüggesztését, amennyiben nem sikerül egyezségre jutni” – tette hozzá Kurilla.

Az építési eljárás befejezése után kezdődhet a munkálatok következő szakasza. A hulladéklerakó felszámolására az úgynevezett enkapszuláció módszerét alkalmazzák majd, vagyis a lerakó tartalmát egy földalatti szigetelő fallal teljesen elszigetelik a környezetétől. Alulról egy vízzáró agyagréteg állja a szennyezés útját, felülről pedig légmentesen letakarják. A kármentesítés része lesz a szennyezett talajvíz kiszivattyúzása és megtisztítása.

„A megoldás ésszerű. A választott módszerhez adottak a geológiai feltételek“ – jegyezte meg Doc. RNDr. Vojtech Gajdoš, CSc, a Comenius Egyetem Természettudományi Kara Alkalmazott és Környezeti Geofizika Tanszékéről.

A vereknyei lerakó 1966 és 1979 között jött létre, amikor a Kis-Duna egyik holt ágában rakták le a vegyiművek hulladékát. 2016-ban a zöldtárcára hárult a felelősség, ezzel az első intézmény lett, amely ténylegesen foglalkozni kezdett a felszámolással.


(-)