Az Építésügyi Hivatal engedélyezte a Štúr-szobor felállítását Párkányban

A párkányi Építésügyi Hivatal január 4-én kiadta az építési engedélyt Ľudovít Štúr szobrának felállítására a Duna-parton.

A városi képviselő-testület azonban továbbra sem ért egyet az emlékmű elhelyezésével. Tavaly novemberben elfogadtak egy határozatot a Matica slovenská párkányi alapszervezetének kezdeményezésével kapcsolatban. „A város lakosságának többségi véleményét figyelembe véve a párkányi városi képviselő-testület nem ért egyet ezzel a kezdeményezéssel, és tiltakozik a Matica slovenská párkányi alapszervezetének arra irányuló szándéka ellen, hogy Ľ. Štúr szobrát elhelyezzék a Duna-parton. A városi testület, ahogy a párkányi lakosok is nagy becsben tartják a szlovák nemzet nagyjait, köztük Ľ. Štúrt is, és értékelik történelmi jelentőségüket. Ugyanakkor nézetünk szerint Ľ. Štúr szobrának elhelyezése a Duna-parton helytelen és érzéketlen beavatkozás lenne a városban lakó magyarok és szlovákok békés együttélésébe” – áll a határozatban.

A képviselők egyben felszólították a Matica slovenská tagjait, hogy értékeljék át a szándékukat. „Ha egy emlékművet helyezünk el valahol, azt akarjuk, hogy normálisan szolgáljon, és ne összecsapások, vagy gyalázkodások színhelye legyen. Nem tudom előre megmondani, mi lenne a legjobb megoldás, de a probléma megoldásához legelőször is le kell ülni és közös megegyezésre kell jutni” – nyilatkozta korábban Eugen Szabó polgármester.

Ivan Mrva, a Matica slovenská történelmi intézetének igazgatója szerint Ľudovít Štúr személyében magyar szempontból nincs olyan ellenséges elem, amely megzavarhatná a békés együttélést a városban. „Ma is fontos, hogy a magyar kisebbség tudatosítsa: Ľudovít Štúr együttműködött magyar köztisztviselőkkel is, a magyar országgyűlés képviselője volt és megszavazta az 1848-as, áprilisi törvények többségét. A nyilvánosságnak úgy kellene tekintenie a párkányi Štúr-emlékműre, mint a megbékélés jelképére a városban, ahol különféle nemzetiségek élnek egymás mellett” – fejtette ki Mrva.

A Štúr-emlékművet a Matica slovenská helyi alapszervezete 2015 óta próbálja felállítani a Duna-parti sétányon, a közkikötő (Verejné prístavy, a.s.) tulajdonában lévő telken, mellyel a Matica slovenská bérleti szerződést kötött. Ez utóbbit Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter is aláírta. A mellszobor már több mint fél éve elkészült. Az Építésügyi Hivatal 2015-ben, az alapkőletétel előtt egy nappal visszautasította a telektulajdonos előzetes írásbeli hozzájárulását az emlékmű elhelyezéséhez, később többször is elutasította az emlékmű elhelyezésére vonatkozó kérelmet is.

A Matica slovenská az önkormányzati szervek eljárását nyelven, nemzetiségi hovatartozáson és származáson alapuló hátrányos megkülönböztetésnek, illetve gyűlöletre való uszításnak tekinti. „Az Építésügyi Hivatal tavaly májusi állásfoglalása szerint az elmúlt tíz évben csak két, a parkban elhelyezett emlékmű kapott építési engedélyt. A hivatalos állásfoglalás szerint eddig az időpontig semmilyen más emlékmű felállításához nem adtak építési engedélyt a párkányi Építésügyi Hivatal hatáskörébe tartozó területen, bár a városban és a környékén ennél több emlékmű található” – olvasható a Matica Slovenská korábbi közleményében.

Margaréta Vyšná, a Matica Slovenská nemzetiségi kapcsolatokért felelős igazgatónője felhívta a figyelmet, hogy a szlovákok nem szerveztek tiltakozó megmozdulást egyik magyar emlékmű ellen sem, pedig néhány közülük vitatható. „A városközponttól nem messze nemrég Esterházy Jánosnak állítottak emlékkövet, akinek a neve a háborús bűnösök hivatalos listáján szerepel, és jogerősen elítélték. Párkány közvetlen központjában áll az ún. székely oszlop” – mutatott rá Vyšná.


(TASR)