Az építő állítja, nem káros az anyag, amit a D4-es feltöltésére használtak, noha azbesztet is találtak

Az illegális anyag, amelyet a D4-es autópálya egy rövid, 500 méteres szakaszának építéséhez felhasznált törmelékben mutattak ki, nem káros a környezetre és az emberi egészségre sem. Erről szerdán tájékoztatott a D4R7 Construction vállalat, a pozsonyi körgyűrű projektjének fő kivitelezője, bizonyos „mélyreható vizsgálatokra” hivatkozva, melyekről a közlekedési minisztérium is beszámolt. Az építési vállalkozó elismerte, hogy azbesztet is találtak, de minimális, veszélyesnek nem minősülő mennyiségben.

Az építő állítja, nem káros az anyag, amit a D4-es feltöltésére használtak, noha azbesztet is találtak
Fotó: TASR

A vállalat közleménye szerint a vizsgálatot független, nemzetközi szakértők végezték el ausztriai és németországi laboratóriumokban. Emellett két szlovákiai környezetvédelmi és közegészségügyi szakértő is megerősítette, hogy a törmelékben talált anyag nem káros a környezetre és az emberi egészségre, ezért indokolatlan lenne annak eltávolítása.

A törmelék mellett a levegőből is gyűjtöttek be mintákat a teszteléshez augusztus 8. és szeptember 4. között. Csak az egyik mintában találtak minimális mennyiségű azbesztet. „Ez a mennyiség sokkal kisebb volt annál, mint ami már veszélyesnek minősül” – áll az építő vállalat közleményében.

A D4-es autópálya építésénél alkalmazott, újrahasznosított anyag a ligetfalui (Petržalka) mesterséges dombról származik. A cég állítása szerint a beszállító rendelkezett minden szükséges engedéllyel. Az innen vásárolt anyagot az építés alatt álló, 59 kilométer hosszú útszakasz más pontján nem használták fel.

A cég leszögezte: egyik fő alapelvük, hogy kizárólag az érvényes jogszabályokkal és más előírásokkal összhangban járnak el, és ugyanezt várják el a beszállítóktól is.

A közlekedési minisztérium júliusban figyelmeztetett, hogy a D4/R7 autópálya építési területén vett talajmintákban azbesztet találtak. Bár ez az anyag a földbe leásva nem káros az emberi szervezetre, a kezelése veszélyes, és nem ajánlatos autópályák alá rakni.

Szeptemberben a tárca arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy az illetékes cég benyújtotta a felhasznált anyagok azbeszttartalmáról szóló jelentést. A közlekedési tárca felszólította az engedményest, hogy állítsa le a nem engedélyezett anyagok felhasználását, azokat távolítsa el az építkezés területéről és környezetbarát módon likvidálja.

(TASR)