Az Ércbányák állami vállalat feljelentést tesz a Sajó szennyezése ügyében

2022. március 21. - 20:59 | Régió

Az Ércbányák állami vállalat büntetőfeljelentést tesz a Sajó folyó szennyezésével összefüggésben. Peter Žitňan, a vállalat igazgatója elutasítja a kötelességmulasztás vádját. Elmondása szerint hatékony és könnyen megvalósítható megoldást keresnek a kialakult helyzetre.

Az Ércbányák állami vállalat feljelentést tesz a Sajó szennyezése ügyében
Fotó: Facebook (Orosz Örs)

"Szeretnénk, ha alaposan kivizsgálnák, hogy ki mit hanyagolt el, és hogy miért nem foglalkozott senki ezzel a problémával, amely több mint tíz éve keletkezett a föld alatt" - fogalmazott Žitňan. A gazdasági minisztérium - az Ércbányák fenntartója - munkacsoportot hoz létre a szennyezés elhárítása érdekében.

Žitňan szerint az állami vállalat nem felel a kiömlő bányavíz minőségéért. Hozzátette: figyelemmel kísérik a helyzet alakulását, és együttműködnek a Rozsnyói Járási Hivatallal, a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséggel és a környezetvédelmi minisztériummal is. A február 28-ai elemzés eredményei szerint a folyó vize a bányavíz és a felszíni víz keveredési rétege alatt nem mérgező az élőlények számára. További vizsgálatokat is elvégeztek, ezek eredményeire még várni kell.

Žitňan úgy véli, a Siderit vállalat, amely utoljára termelt ki nyersanyagot a bányában, valamint az Ércbányák korábbi vezetősége helytelenül járt el, és alábecsülte a helyzetet. Hozzátette: a régi bányaüzemek lehetséges környezeti hatásainak problémáját az állam régóta elhanyagolja. Úgy véli, ha nem találnak megoldást, a mostanihoz hasonló problémák máshol is előfordulhatnak. Hangsúlyozta: a jövőben úgy kell módosítani a jogszabályokat, hogy a bányavállalatok kötelesek legyenek pénztartalékot félretenni, amelyet csak a bányászati tevékenység megszüntetésére lehetne fordítani.

A Sajó folyó még február közepén színeződött vörösre az egykori Siderit bányavállalat területén található vasércbányából kiömlő bányavíz miatt. Utóbbi vállalat 2008-ig működött a rozsnyói járásbeli Alsósajó (Nižná Slaná) községben. Az Ércbányák állami vállalat szerint a cég a kitermelés befejezése után nem teljesítette a kötelezettségeit, a legfontosabb intézkedéseket ezért 2012-ben az állami vállalat tette meg. Žitňan hozzátette: az általa vezetett vállalat sosem használta a szóban forgó vasércbányát.

TASR