Az érdeklődőknek meg kell majd erősíteniük, hogy tudnak róla, a Szputnyik V-t nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség

2021. március 2. - 14:28 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium kedden délután állásfoglalást adott ki a Szputnyik V vakcinákkal kapcsolatban.

Az érdeklődőknek meg kell majd erősíteniük, hogy tudnak róla, a Szputnyik V-t nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség
Fotó: TASR

A tárca szóvivője, Zuzana Eliášová a Paraméterhez is eljuttatott közleményben leszögezi, az egészségügyi minisztérium számára a beteg, valamint az egészség és az élet védelme áll az első helyen, ezért mindig az emberek érdekében keresnek megoldásokat, és ez ebben az esetben is így történt.

„A vakcinát Szlovákiában a kivétel alapján fogják használni, amelyet az egészségügyi miniszter adhat ki egy nem regisztrált gyógyszerre. Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatallal együttműködve ellenőrzik a tételt, majd bejelentik, mikor kezdik meg hivatalosan az oltást. Csakúgy, mint bármely olyan be nem regisztrált gyógyszer használatakor, amelynél az egészségügyi minisztérium lehetővé teszi a beteg számára a kivétet, ebben az esetben is az orvos vállalja a teljes felelősséget” – olvasható az állásfoglalásban.

Megjegyzik, az egészségügyi minisztérium évente több száz kivételt ad ki a nem regisztrált gyógyszerekre azoknak az embereknek, akik életükért küzdenek, vagy minden lehetséges kezelési lehetőséget kimerítettek. „A Szputnyik V vakcina esetében az egészségügyi miniszter teljes mértékben betartotta a gyógyszerekről és az egészségügyi segédeszközökről szóló 362/2011 Z. Z törvényben foglaltakat. Ugyanakkor tény, hogy az oltás iránt érdeklődőknek meg kell erősíteniük, tudnak arról, hogy olyan vakcináról van szó, amelyet nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség” – teszik hozzá.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter kedden aláírta a Szputnyik V orosz vakcina engedélyezését, amelynek első 200 ezer adagja tegnap érkezett meg Szlovákiába. Az engedély 2021. március 1-től augusztus végéig érvényes, az alkalmazásának következményeiért pedig a kezelőorvosnak kell felelősséget vállalnia. A vakcinával leghamarabb két hét múlva kezdhetik meg az oltást, addig Šarišské Michaľanyban raktározzák el, ahol leellenőrzik a megérkezett szállítmányt. A regisztrációt a vakcinára viszont hamarabb elindítják.

Kapcsolódó cikkek:


(parameter)