Az erdőgazdálkodás is cáfolta, hogy eladnák a bősi parkerdőt, a civilek viszont lesben állnak

2021. szeptember 24. - 08:00 | Régió

Portálunk is érdeklődött az Állami Erdészetnél, de mostanáig nem kaptunk választ a bősi parkerdő területének eladása kapcsán terjedő szóbeszédet érintő kérdéseinkre. Bős városa megkapta azt az állami szervezet területileg illetékes szervétől, a Lévai Erdőgazdálkodástól.

Az erdőgazdálkodás is cáfolta, hogy eladnák a bősi parkerdőt, a civilek viszont lesben állnak
Fotók: Paraméter

Mint arról korábban írtunk, a Bősiek Bősért civil társulás elnöke, Jakus Zoltán azt közölte a Facebook-csoportjukban, hogy egy hozzájuk eljutott információ szerint egy (meg nem nevezett) üzletcsoport készül megvásárolni a bősi Amadé kastélyt, melyben jelenleg idősotthon működik, illetve a mellette lévő parkerdőt. Egy levelet is eljuttattak ezzel kapcsolatban a városi hivatalhoz, melyben arra kérték az önkormányzatot, hogy ha az információik megalapozottak, akkor minden lehetséges jogi eszközzel akadályozzák meg, hogy a parkerdő magánkézbe kerüljön. Létrehoztak egy petíciós bizottságot is, és aláírásgyűjtést terveznek arra az esetre, ha megerősítést nyernének az információik.

Fenes Iván polgármester akkori érdeklődésünkre cáfolta ezeket az információkat, különösen azt, amely a kastélyt érintette, mivel az jelenleg az önkormányzat tulajdonában van, és szavai szerint a jövőben ugyan költöztetni tervezik az időseket egy másik, állami hitelből felépítendő épületbe, de cak azért, mert a kastély az idősotthon működtetésére hosszú távon egyébként sem megfelelő, másrészt szeretnék a műemléket felújíttatni, szintén állami vagy EU-s pályázatból.

Csütörtökön ugyanakkor megérkezett a parkerdő kapcsán ez erdőgazdálkodók válasza is. Ez a levél eljutott hozzánk is, és a területileg illetékes Lévai Erdőgazdálkodás úgy fogalmaz benne, hogy

a parkerdő alatti parcellák megvárlását illetően semmilyen kérvényt nem tartanak nyilván, és amennyiben a terület továbbra is ah atáskörükben marad, nem is tervezik azt sem eladni, sem elcserélni.

Erről Fenes Iván polgármester is tájékoztatott a Facebook-oldalán.

"Bizonyára sokan tépelődtek az említett téves állítás miatt. Kérem Önöket, ha a jövőben hasonló, közérdekű téma foglalkoztatja Önöket, forduljanak hozzám, hozzánk bizalommal" - jegyezte meg.

Jakus Zoltán ennek kapcsán érdeklődésünkre közölte, örülnek, hogy egyelőre az is elég volt, hogy jelezték, küzdelem nélkül nem adják fel.

"Úgy néz ki, hogy elég volt ez is, hogy elálljon a konzorcium a megvásárlástól! És ha oda kerülne a helyzet, akkor természetesen minden jogi lépést megteszünk és a petíciót is elindítjuk! Külön öröm, hogy a városházának sem közömbös a parkunk megmentése, ha arra kerülne a sor!" - húzta alá.

(SzT)