Az EU-ban egyetértés van a közös földgázvásárlásokról, mondja a cseh miniszter

2022. október 12. - 20:51 | Külföld

Az Európai Unió tagállamainak szakminiszterei között általános egyetértés van abban, hogy már 2023 nyara előtt el kell kezdeni a közös földgázvásárlásokat, meg kell erősíteni a kölcsönös szolidaritást és az energiatakarékosságot - jelentette ki Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában az EU-tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek kétnapos informális ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az EU-ban egyetértés van a közös földgázvásárlásokról, mondja a cseh miniszter
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A miniszterek egyetértettek abban is, hogy meg kell akadályozni a magas gázárak hatását a villanyáramra - tette hozzá Síkela. Úgy vélte: az Európai Bizottságnak a prágai tárgyalások után már világos elképzelése van arról, milyen intézkedéseket várnak tőle a tagállamok. A brüsszeli testületnek a jövő héten kell előterjesztenie konkrét javaslatait.

Jozef Síkela elmondta: minden tagállamnak saját elképzelései vannak a szükséges intézkedésekről, eltérőek a feltételek és az érdekek is. "Az azonban mindenki előtt világos, hogy enyhíteni kell a jelenlegi energiaválságot" - szögezte le. Egyetértés van abban is - fejtette ki -, hogy szükséges az árképzési indexet is módosítani, hogy ellenállóbb legyen a piaci spekulációk ellen.

Az energiaügyekért felelős uniós miniszterek informális tanácskozását azért tartják Prágában, mert ebben a félévben Csehország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

A cseh miniszter kifejezte reményét, hogy az Európai Bizottság figyelembe fogja venni a prágai tanácskozáson elért eredményeket.

MTI