Az EU-ban nagy az aggodalom a neten terjedő gonoszságok miatt

2019. április 12. - 19:37 | Külföld

Az Európai Unió aggodalmát fejezik ki az információs és kommunikációs technológiák által széles körben terjedő, egyre gyakoribb ártó szándékú cselekmény miatt, amelyek alá akarják ásni az unió integritását, biztonságát és gazdasági versenyképességét - jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában pénteken.

Federica Mogherini aláhúzta, az Európai Unió és tagállamai az ilyen ártó szándékú tevékenység beszüntetésére szólítanak fel, és az összes partner körében a nemzetközi együttműködés fokozását szorgalmazzák a biztonság és a stabilitás kibertérben való előmozdítása céljából.

Az uniónak és tagállamainak határozott szándéka, hogy továbbra is olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek hatástalanítják az ilyen szándékú tevékenységeket, és e célból fokozzák együttműködésüket a nemzetközi partnerekkel. Nyomon követik azokat a kihívásokat, amelyeket a kibertér mind az unión belül, mind pedig a kül- és biztonságpolitikára nézve jelent, és megoldásokat keresnek azokra. Erőfeszítéseik az ellenálló képesség megerősítésére, a vállalkozások és az emberek tudatosságának növelésére, valamint a diplomáciai intézkedéseken keresztüli reagálásra irányulnak.

Az Európai Unió és tagállamai az emberi jogokat, az alapvető szabadságokat és a jogállamiságot határozottan tiszteletben tartó, nyílt, stabil és biztonságos kibertér meglétét támogatják, illetve elkötelezettek azon vállalás iránt, hogy a szellemi tulajdont védeni kell a kibertechnológiák felhasználásával tervezett lopástól - közölte.

(MTI)