Az EU egy olyan tervvel állt elő a migrációs kihívások kezelésére, amely Szlovákiára is nagy hatással lehet

2022. november 21. - 15:26 | Külföld

 Az Európai Bizottság hétfőn cselekvési tervet mutatott be a közép-mediterrán térségben tapasztalható migrációs kihívások kezelésére.

Az EU egy olyan tervvel állt elő a migrációs kihívások kezelésére, amely Szlovákiára is nagy hatással lehet
A fotó illusztráció! (Polícia SR)

Múlt héten, az unió soros cseh elnöksége az EU-tagállamok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását javasolta péntekre, miután a közép-mediterrán útvonalon érkező illegális menekültek száma idén a tavalyi adatokhoz képest 50 százalékkal nőtt, ebben az évben mintegy 90 ezer menekült érkezett ezen az útvonalon. A belügyi tanács egyeztetése előtt a bizottság 20 intézkedésből álló cselekvési tervet terjesztett elő, amelynek célja az illegális és nem biztonságos migráció csökkentése, a keresés és mentés területén felmerülő kihívásokra való megoldás, valamint a tagállamok közötti szolidaritás megerősítése - közölte a brüsszeli testület.

Első lépésként az EU megerősítené Tunézia, Egyiptom és Líbia kapacitásait a jobb határigazgatás és a migráció kezelése érdekében, fokozná az embercsempészet elleni küzdelmet, továbbá felgyorsítaná a partnerállamokkal kötött megállapodásaikat a legális migráció előmozdítása érdekében.

A cselekvési terv intézkedéseket javasol a tagállamok és a közép-mediterrán térségben a keresési és mentési tevékenységekben részt vevő valamennyi szereplő közötti együttműködés megerősítésére. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex), az érintett tagállamokkal együtt értékelni fogja a Földközi-tenger középső részén kialakult helyzetet. Az Európai Bizottság terve továbbá a tengeren érkező személyeket fogadó tagállamok gyors támogatását és az áthelyezési műveletek felgyorsítását szorgalmazza.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos, a cselekvési tervet bemutató sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg nagy csoportokban érkeznek olyan menekültek - főként Egyiptomból, Burundiból, Tunéziából és Indiából - akik nem szorulnak nemzetközi védelemre, hanem gazdasági okokból vándorolnak Európába. Hozzátette: ettől függetlenül, az Európai munkaerő-piacnak szüksége van a legális bevándorlókra.

Johansson szerint egyre sürgetőbb szükség van arra, hogy a bizottság által 2020-ban javasolt migrációs és menekültügyi csomagot, amely fenntartható európai megoldásokat kínál a migráció kezelésére, még az idei jogalkotási ciklusban elfogadják az EU-tagállamok.


(MTI)