Az EU egymilliárd euróval járul hozzá az újjáépítéshez Törökországban

2023. március 20. - 16:18 | Külföld

Az Európai Unió egymilliárd euróval járul hozzá a február elején pusztító földrengés utáni újjáépítéshez Törökországban, és 108 millió euróval a humanitárius segítségnyújtáshoz és a helyreállításhoz Szíriában - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben.

Az EU egymilliárd euróval járul hozzá az újjáépítéshez Törökországban
Ursula von der Leyen (TASR)

Az Európai Unió által - a törökországi és szíriai földrengés túlélőinek megsegítésére és az újjáépítés támogatására - szervezett nemzetközi adományozó konferenciát megnyitó beszédében Ursula von der Leyen hangsúlyozta: jelentős adományokra van szükség a nemzetközi közösség részéről, ugyanis a lehető leggyorsabban otthonokat, iskolákat és kórházakat kell újjáépíteni a legmagasabb szintű szeizmikus biztonsági követelmények mellett.

Hozzájárulásra van szükség továbbá a vízellátás és a szennyvízelvezetés, valamint minden egyéb megrongálódott kulcsfontosságú infrastruktúra megjavításához, ahogy az ideiglenes szállások biztosítása, az élelmiszerellátás, az egészségügyi segítségnyújtás továbbra is szükséges - hangsúlyozta az uniós bizottság elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió azonnal anyagi segítséget nyújtott, a tagállamok mentőalakulatai pedig gyorsan a helyszínre siettek a bajbajutottak megsegítésére. A segítségnyújtás tagállami erőfeszítéseit sorolva elsőként kiemelte: Magyarország tűzoltói öt méterrel a romok alatt leltek egy életben maradt nőre a mínusz kilenc Celsius-fokos hidegben, 47 órával a ház összeomlását követően.

A földrengés okozta károk oly mértékűek, hogy egyetlen ország sem képes egyedül megbirkózni a helyreállítás és a humanitárius segítség költségeivel. "Az elmúlt évek egyik legnagyobb természeti katasztrófája a legnagyobb szintű szolidaritást és összefogást igényli. Közösen meg tudunk birkózni ezzel a rendkívüli kihívással" - fogalmazott.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: