Az EU élén vagyunk: Tőlünk járnak a legtöbben külföldre dolgozni

2020. április 14. - 10:54 | Belföld

Az Eurostat adatai alapján az EU-tagállamok közül Szlovákiában a legmagasabb a belföldön élő, de külföldön dolgozó munkavállalók aránya.

Az EU élén vagyunk: Tőlünk járnak a legtöbben külföldre dolgozni
Fotó: TASR-illusztráció

A szlovákiai lakosok 5,5 százaléka jár külföldre dolgozni - derül ki a Wood & Company elemzéséből, amely az Eurostat és a Szlovák Statisztikai Hivatal adatait összesítette.

Az aktuális számok szerint összesen 138 300-an vannak azok a szlovákiaiak, akikne lakhelyük belföldön, de munkahelyük külföldön található.

A napi, heti-kétheti, vagy havi szinten ingázók aránya Közép-Szlovákiában a legmagasabb (7 százalék), ezután a kelet-szlovákiai (7 százalék) és a nyugat-szlovákiai régió (4,3 százalék - Pozsony megye adatai nélkül) következik. Pozsony megyében az ingázók aránya (2 százalék) a legalacsonyabb az országban.

A szlovákiaiak leginkább Ausztriába, Csehországba, valamint Németországba járnak dolgozni. Az ingázók között több a férfi, mint a nő - férfiak számára elsősorban az építőipar ad külföldön munkát, a nők esetében pedig az egészségügy. Ugyanakkor mindkét nem esetében domináns a gasztronómia és a vendéglátóipar is.

Az ingázók aránya az egész Európai Unión belül Szlovákiában a legmagasabb - utánunk Luxemburg, Észtország, Horvátország és Belgium következik. A V4-es tagállamok közül Szlovákia után Magyarországról járnak a legtöbben külföldre dolgozni.

(TASR/para)