Az EU a hadművelet leállítására szólította fel Törökországot, már civil áldozatok is vannak Szíriában!

2019. október 9. - 20:19 | Külföld

Az Európai Unió felszólítja Törökországot és a többi harcoló felet, hogy azonnal állítsák le a Szíria északkeleti részén szerdán megkezdett offenzívájukat - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette a hadműveletek megkezdését.

Az EU a hadművelet leállítására szólította fel Törökországot, már civil áldozatok is vannak Szíriában!
Fotó: TASR/AP

Jean-Claude Juncker önmérsékletre intett a harcokkal kapcsolatban, és hangsúlyozta a civil lakosság védelmének jelentőségét. A politikus hangsúlyozta, hogy

amennyiben Törökország nem vet véget az offenzívának, az EU nem fogja finanszírozni a harcok térségében tervezett biztonsági övezet létrehozását, amelyet Törökország a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezettől megtisztított területeken hozna létre.

A Béke Forrása fedőnevű hadművelet elsősorban az SDF gerincét adó Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveres csoport ellen irányul a török tájékoztatás szerint, az ankarai kormány ugyanis biztonsági kockázatként tekint a délkeleti határán jelenlévő milíciára. Ezzel kapcsolatban Juncker azt mondta, az EU elismeri, hogy Törökországnak biztonsági fenyegetést lát Szíriával közös határán, de ha Törökország nem tesz eleget a felszólításnak, ne várja el, hogy az unió anyagilag hozzájáruljanak az ország biztonságához.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében egyebek mellett hangsúlyozta, a szíriai konfliktus tartós megoldása nem érhető el katonai úton. A kiújuló harcok tovább rontják a régió stabilitását, súlyosbítják a polgári lakosság szenvedését, valamint nehezítik az ENSZ által irányított politikai folyamat kilátásait a béke elérésére.

Kijelentette, az egyoldalú török fellépés veszélyezteti a Törökországot is soraiban tudó nemzetközi koalíciónak az Iszlám Állam elleni harcban élért katonai sikereit. A katonai beavatkozás táptalaja lehet a terrorszervezet újjáéledésének, amely komoly fenyegetést jelent a regionális, nemzetközi és az európai biztonságra.

Mint közölte, nem valószínű, hogy a tervezett biztonsági övezet megfelelne az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) támasztotta nemzetközi kritériumoknak. Az EU nem nyújt stabilizációs vagy fejlesztési segítséget azokon a területeken, ahol a helyi lakosság jogait figyelmen kívül hagyják - tette hozzá.

Törökország biztonsági aggályait politikai és diplomáciai eszközökkel kell kezelni a nemzetközi humanitárius joggal összhangban, nem pedig katonai fellépéssel - húzta alá Mogherini.

SDF: több civil áldozata is van a török légicsapásoknak

Legalább két civil meghalt szerdán a török légicsapásokban Szíria északi részén - közölte a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd-arab erőket tömörítő szíriai milíciaszövetség. A szíriai kurd harcosok a török offenzíva nyomán leállították az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni műveleteket - jelentette a Reuters hírügynökség amerikai és kurd forrásokra hivatkozva.

Török harci repülőgépek erőteljesen bombáztak katonai állásokat és polgári területeket Tell-Abjadban, Rász-el-Áinban, Kamisliben és Áin Íszában - számolt be a Twitteren az SDF.

A török légitámadásokban két civil életét vesztette, további kettő megsebesült - tudatta az SDF koordinációs és műveleti központja Twitter-profilján.

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport által vezetett ernyőszervezet szerint Törökország heves bombázásokat folytat civilek házai ellen a régió számos településén, köztük Kamisli keleti részén, az ország északkeleti részén és a Törökországgal közös határ mentén.

Kamisli az egyik legsűrűbben lakott város a térségben, amelyet a kurdok ellenőriznek, de ahol ugyanakkor a szíriai kormányerők is kiterjedt területet tartanak ellenőrzésük alatt, köztük a repülőteret is.

Az SDF egyúttal beszámolt arról is, hogy már menekülthullám alakult ki a civil lakosság körében, további részletekkel azonban nem szolgált. A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint ezrek menekültek el a térségben a török légicsapások elől.

A szíriai kurd harcosok a török offenzíva nyomán leállították az Iszlám Állam elleni műveleteket - jelentette a Reuters két amerikai tisztségviselőre és egy kurd katonai forrásra hivatkozva. "Az SDF leállította az Iszlám Állam elleni műveleteket, mivel lehetetlen bármiféle műveletet végrehajtani, miközben egy hatalmas hadsereg fenyeget az északi határnál" - közölte a kurd katonai forrás.

A nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők egyike hozzátette: a felfüggesztés hatással van a szíriai stabilizáló erők amerikaiak általi kiképzésére is. A Reuters szerint az amerikai hadsereg abban reménykedett, hogy egy 50-60 ezer harcosból álló stabilizáló erőt hoz létre az SDF és más csoportok kiképzésével annak érdekében, hogy megakadályozza az Iszlám Állam feltámadását. Az amerikai hadsereg múlt havi becslése szerint körülbelül félútra volt ettől a céltól.

A Fehér Ház a hét elején, Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő telefonbeszélgetése után jelentette be, hogy nem támogatják Ankara katonai műveleteit, de nem avatkoznak be. Ezzel gyakorlatilag megnyílt az út a kurdok elleni török offenzíva előtt, amit az SDF hátba szúrásként értékelt. Trump később leszögezte, hogy Washington nem hagyja sorsukra a kurdokat, és azzal fenyegette meg Törökországot, hogy elpusztítja az ország gazdaságát.

Erdogan szerdán jelentette be, hogy megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában az YPG, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen. A török elnök a Twitteren azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) nevet kapta.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint Törökország arra törekszik, hogy ellenőrzése alá vonjon egy 32 kilométer széles és 480 kilométer hosszú sávot a Szíriával közös határ mentén az Eufrátesztől Irakig, amelyet az YPG tart ellenőrzés alatt. Ankara szerint az YPG kapcsolatban áll a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amelyet nemcsak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekint.

Észak-Szíriát az Eufrátesz folyótól a Földközi-tengerig már ellenőrzése alá vonta Törökország két korábbi hadműveletben. A török hadsereg 2016-ban a szíriai Aleppó tartomány északi részén Eufráteszi Pajzs fedőnévvel, 2018-ban pedig a korábban kurdok ellenőrizte északnyugati Afrín városában és környékén Olajág fedőnévvel folytatott hadműveletet.


(MTI)