Az EU három évvel meghosszabbította a globális emberi jogi szankciókat

2023. december 4. - 17:45 | Külföld

Az Európai Unió három évvel, 2026. december 8-ig meghosszabbította a világ különböző országaiban elkövetett, súlyos emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért a felelősökre kirótt szankciókat - közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

Az EU három évvel meghosszabbította a globális emberi jogi szankciókat
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az Európai Unió 2020. december 7-én hozott létre globális szankciórendszert, hogy az elkövetés helyétől és az elkövetők kilététől függetlenül világszerte fellépjen azokkal szemben, akik súlyos emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért felelősek.

A globális szankciórendszer az EU álláspontja szerint elősegíti számos kulcsfontosságú uniós cél elérését, így például a béke és a nemzetközi biztonság megerősítését, valamint a demokrácia, a nemzetközi jog és az emberi jogok megszilárdítását, illetve előmozdítását. A szankciók azokra a személyekre és szervezetekre összpontosítanak, akiknek és amelyeknek a tevékenysége veszélyezteti ezeket az értékeket.

A megszorító intézkedések EU-s beutazási tilalmat írnak elő a listán szereplőkel szemben, illetve pénzeszközök befagyasztását a magánszemélyekkel és a szervezetekkel szemben. Ezenkívül az EU-s állampolgároknak vagy az EU-ban bejegyzett szervezeteknek tilos közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket a jegyzékben szereplők rendelkezésére bocsátani. A szankciók minden eddig jegyzékbe vett emberre és szervezetre továbbra is vonatkoznak, csak azokra nem, akik időközben meghaltak. A szankciós lista most 67 emberre és 20 szervezetre vonatkozik.

Az EU első alkalommal 2021 márciusának végén vetett ki szankciókat az emberi jogok súlyos megsértése miatt. Eddig egyebek között a következő jogsértéseket vették célba: tömeges önkényes fogva tartás, különösen a Hszincsiang területén élő ujgurok esetében Kínában; elnyomás a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban; bírósági eljárás nélküli kivégzések és emberek eltüntetése Líbiában; LMBTQ-személyek és a politikai ellenfelek elnyomása és a velük szemben alkalmazott kínzás Csecsenföldön, Oroszországban; valamint a kínzás és a bírósági eljárás nélküli, azonnali vagy önkényes kivégzések és emberölések Dél-Szudánban és Eritreában.

MTI