Az EU hivatalosan is felszólította Magyarországot, hogy törölje el az üzemanyagok kettős árazását

2022. június 9. - 12:58 | Külföld

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső kereskedelemért felelős biztosa szerint diszkriminatív és az uniós irányvonalakkal össze nem egyeztethető, hogy csak a magyar rendszámtáblás járművek tankolhatnak olcsóbban a magyarországi kutakon. Ha a magyar kormány nem függeszti fel az intézkedést, bírósági eljárás és pénzbüntetés is jöhet – írja a hvg.hu.

Az EU hivatalosan is felszólította Magyarországot, hogy törölje el az üzemanyagok kettős árazását
Fotó: MTI/Komka Péter - illusztráció

Az uniós biztos szerdán levelében felszólította Magyarországot, hogy törölje el az üzemanyagok kettős árazását – írta a Reuters, miután betekintést nyert Breton levelébe.

Mint ismert, a magyar kormány május végén rendelte el, hogy – néhány kivételtől eltekintve – csak magyar rendszámú járművekkel lehessen hatósági áras üzemanyagot tankolni a magyarországi benzinkutakon.

Breton a technológiai és ipari miniszternek, Palkovics Lászlónak címzett levelében arról ír, hogy a nem magyar rendszámtáblájú autók vezetőinek 50-60 százalékkal többet kell fizetniük a magyar kutakon, mint a magyar rendszámú járművek vezetőinek, ez pedig indirekt diszkrimináció, és vét az EU szabályai ellen.

Levélben arra kéri a kormányt, hogy válaszlevelében értesítse az EU-t a kettős árazás jogi hátterének részleteiről, illetve közöljék, meddig lesz érvényes az intézkedés.

Arra is kéri a kormányt, hogy függessze fel a kettős árazást, egészen addig, míg meg nem állapítják, hogy összhangban van-e az uniós irányelvekkel.

A Technológiai és Ipari Minisztérium egyelőre nem reagált a levélre.


(hvg.hu)