Az EU jövőjéről szóló vita gondolata nem újdonság Szlovákiában

2021. november 29. - 20:23 | Belföld

Nem új keletű gondolat az Európai Unió (EU) jövőjének megvitatása. Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezte az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) megszervezését - mondta Robert Sermek, az Európai Parlament (EP) szlovákiai kapcsolattartó irodájának vezetője a TASR TV-nek adott interjújában.

Az EU jövőjéről szóló vita gondolata nem újdonság Szlovákiában
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

„A CoFoE gondolata Emmanuel Macron francia elnöktől származik, választási kampányában az Európai Unió önreflexióját szorgalmazta, és Franciaország azt szeretné, ha az eredményeket a jövő év első felében összegeznék, hiszen 2022 januárjától júniusáig Franciaország tölti be az EU-elnökségét" - magyarázta Sermek.

Macron az európai parlamenti választás előtt, 2019 márciusában több európai folyóiratban megjelent cikkében is indítványozta egy „európai konferencia" megrendezését. Később Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is felvetette ezt a gondolatot.

Az EP-iroda vezetője szerint az EU jövőjéről szóló vita gondolata nem újdonság Szlovákiában, már korábban is sor került ilyen eszmecserére. „Az Európai Konvent az EU jövőjéről, az európai alkotmányról szólt. A nagy különbség az, hogy a konventet politikusok alkották, a polgárok nem vettek rész benne közvetlenül" - jegyezte meg Sermek, hozzátéve, hogy a politikusok több hónapon át dolgoztak az európai alkotmány javaslatán. „A különbség az, hogy ez a konferencia nem abból indul ki, amit a politikusok gondolnak, hanem abból, mit akarnak és mit gondolnak az emberek" - magyarázta.

A CoFoE az EU mind a 24 nemzeti nyelvén elérhetővé tette az online platformot - ez az első ilyen jellegű platform. Az EU mind a 27 tagállamának polgárai lehetőséget kapnak arra, hogy megvitassák Európa jövőjét és ötletekkel álljanak elő.

A CoFoE 2022 tavaszáig várja az észrevételeket és az ötleteket, amelyek alapján konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg az Európai Unió reformjával kapcsolatban. A konferencia hivatalos honlapján, a futureu.europa.eu címen bárki regisztrálhat, és elmondhatja véleményét vagy észrevételeit az EU működésével kapcsolatban. A konferencia az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.

TASR